Словакия дава 100 хил. евро за бежанците в България

OFFNews 05 ноември 2013 в 17:11 3688 2

Росен Плевнелиев словашкият му колега Иван Гашпарович. Снимка: Прессекретариат на държавния глава
Росен Плевнелиев словашкият му колега Иван Гашпарович. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

 

Президентът на Словакия Иван Гашпарович обяви, че страната му дарява финансова помощ от 100 хил. евро за сирийските бежанци в България, като средствата ще бъдат управлявани от Българския червен кръст.

Това стана ясно на пресконференция след срещата му с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

Словакия вече предостави и материална помощ на България в размер на 30 хил. евро под формата на легла, одеала, приспособления за хранене и други.

"Словакия първа подпомогна България, защото сме убедени, че сме длъжни да подпомагаме нашите партньори от ЕС по този толкова труден въпрос, като справянето с бежанската вълна“, заяви Гашпарович.

Двустранният стокообмен е с трайна възходяща тенденция и през 2012 г. надхвърля 430 млн. евро, което е най-високото ниво от 2007 г. насам, отбеляза още президентът на Словашката република. Според българския държавен глава икономиките на България и Словакия постигат успехи в сходни сектори и това създава благоприятни предпоставки за създаването на съвместни производства в сферата на автомобилната индустрия, информационните и комуникационните технологии, фармацевтиката, земеделието и производството на храни.

Двамата президенти отбелязаха и нуждата от по-активна подкрепа за малките и средните предприятия в двете страни, които представляват 95% от икономиката и осигуряват две трети от работните места. Иван Гашпарович допълни, че България остава предпочитана дестинация за словашките туристи и очаква техният брой да надхвърли 90 хил. души годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!