Повече от 4000 бежанци влезли в България за месец

Елица Мартинова 06 ноември 2013 в 14:25 3181 2

Бежанци, Снимка: Сергей Антонов
Бежанци, Снимка: Сергей Антонов

 

Повече от 4000 са влезлите в страната бежанци от началото на октомври към настоящия момент. 

По време на днешния блиц контрол в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев каза, че към днешна дата на територията на страната има 9567 чужденци. Към 1 октомври МВР обяви, че броят им е бил малко над 5200. 

Миграционният натиск към страната продължава да се увеличава, обясни Йовчев. 695 от чужденците са в ареста, в домовете за настаняване на дирекции "Миграция" са настанени 1078 души, 4053 души са в центровете към Държавнатa агенция за бежанците, а останалите са на свободен адрес.

Очакванията на Вътрешното министерство са тази бройка да превиши 11 хил. до края на годината. 

Вицепремиерът посочи пред депутатите, че правителството възнамерява да укрепи черните пътища по границата, което ще спомогне за по-бързото придвижване. Йовчев обърна внимание на планираната 30-километрова преграда по границата с Турция. По думите му, в съчетание с по-строг контрол на морската граница, проблемите с проникването на нелегални имигранти би трябвало да се решат.

Йовчев обяви, че до понеделник по границата ще бъдат изпратени още 1000 души, които да подпомогнат работата на колегите си там. Общото число до ще стане 1400 души до края на месеца, посочи вътрешният министър.

"Целта е чрез по-добра координация с Гърция и Турция да избегнем навлизането от групи нелегални имигранти на наша територия", каза Йовчев и посочи, че кабинетът си е поставил за цел да намали три пъти миграционния поток към България.

Йовчев е категоричен, че с ускоряване работата на институциите броят на екстрадираните лица ще се увеличи с три пъти. Той обясни, че за момента някои дипломатически представителства у нас отказват да съдействат активно и това бави процедурите. В много случаи дори имало откази да съдействат за издаването на временни документи за самоличност, които са необходими на чужденците, за да бъдат върнати обратно. 

Премиерът Пламен Орешарски, който също отговаря на въпроси на депутати, каза, че процедурата по екстрадиране ще бъде ускорена в следващите месеци. Той обясни още, че загражденията, които Министерството на отбраната прави на границата ни с Турция, ще бъдат готови преди февруари, както първоначално беше планирано. 

Орешарски допълни, че харчовете по бежанците ще бъдат покрити до края на годината чрез преструктуриране на някои разходи и се очаква те да бъдат възстановени от европейски средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!