Евгени Иванов-Пушката: С новата програма на ''Нестле за Живей Активно!'' няма как да не поискаш да прескочиш дивана

Нестандартните идеи в 30-дневната програма на инициативата са чудесен начин да намерим енергия и мотивация да надмогнем зимната инертност, споделя най-високият посланик на „Нестле за Живей Активно!“

OFFNews 20 февруари 2024 в 15:35 5551 0

Евгени Иванов - Пушката

Снимка Нестле за Живей Активно!

Евгени Иванов - Пушката

Най-високият посланик на „Нестле за Живей Активно!“ споделя от висотата на своите 210 сантиметра и почти 20 години активно участие в инициативата, че нестандартните идеи в 30-дневната програма са чудесен начин „да прескочим дивана“ и да намерим енергия и мотивация да надмогнем зимната инертност.

Зима или лято?

 - И есен, и пролет. Обичам всички сезони и ги свързвам с различни начини да съм активен и да се радвам на живота. Фен съм на зимата, защото съм студолюбив и ми е приятно да тренирам на минусови температури. Освен това, научно доказано е, че движението при ниски температури повишава многократно метаболизма и изгарянето на мазнините, като превръща лошите бели мастни клетки в активни кафяви клетки и така влизаме много по-бързо и ефективно във форма с движение на открито през зимата. Но за да стане, трябва да превъзмогнем инерцията и да сме активни въпреки студа.

Да, но не е ли по-трудно да сме активни навън в студа, навлечени с дрехи, вместо да си стоим на топло на дивана?

- Както всичко в живота, и това е въпрос на избор и мотивация. Аз лично съм така устроен, че колкото нещо изглежда по-трудно, толкова повече ми харесва да търся алтернативни начини да го направя. Освен това зимата предоставя разнообразни и много приятни възможности да се раздвижим и тук не говоря само за ски и сноуборд, които са най-близки до ума. Дори една разходка с добро темпо в хладно време е страхотно кардио, което повишава имунитета и настроението. Хората са го доказали – ако тренираш на открито, шансовете да хванеш някой от върлуващите грипове или да настинеш намаляват драстично, а сега, когато е сезонът на вирусите, това става още по-важно. Аз не съм учен и не се занимавам с изследвания, но от опит мога да кажа, че почти не боледувам. Също така има и нещо много терапевтично в това да стоиш навън в студа, разбира се - подходящо облечен, и да вдишваш дълбоко хладния въздух. За предпочитане е да е в парк или в планината - винаги ми действа много успокояващо, като че ли някой с невидима огромна четка изтрива натрупания стрес, който е най-честата причина за всякакви физически и психически неприятности.

Как вие лично тренирате през зимата?

- Аз се движа активно целогодишно и на закрито, и навън, но винаги предпочитам на открито. На закрито тренирам във фитнес и играя скуош и боулинг. На открито – играя футбол и тичам. През зимата добавям каране на ски и бързо ходене в парка, като за целта си нося само едни ластици, с които правя комплекс упражнения за разтягане по време на разходката. От миналия сезон на зимното „Живей Активно“, открих за себе и зимните кънки. Вече често можете да ме видите да се мъча да се задържа на леда с всичките си 210 сантиметра – много е забавно, а и много добре раздвижва всички мускулни групи, особено, ако не си много добър в карането и се движиш на режим оцеляване.

Можете ли да предложите ефикасен начин как хората да се мотивират да се движат през зимата ?

- Всеки, който се занимава активно с движение, знае колко пристрастяващо е то – действа като наркотик, но полезен. Затова важното е човек да се напъне да „прескочи дивана“ за 1 месец и след това няма кой да го спре – сам ще търси всякакви начини да се движи и да бъде активен и буквално ще е в абстиненция, ако не го прави. Хубавото е, че в днешно време има стотици възможности за тренировка и на открито, и на закрито и те далеч не изискват много средства. Аз препоръчвам за начало да се снабдите с 3 прости уреда – ластици, топка и гирички и да потърсите в специалния 30-дневен наръчник на „Нестле за Живей Активно!“ идеи за различни забавни активности у дома и навън през зимата. Ще можете да го разгледате на 29-ти февруари на сайта на nestle.bg и сами да разберете защо съм супер голям привърженик на идеята да съберем на едно място предложения, които доказано работят, забавни са и позволяват да прекарате активно и добре времето си. Ясно е, че за да си във форма е важно и да се храниш правилно, затова за всеки един от тези 30 дни са добавени и препоръки за балансирано хранене. Аз самият си избрах от наръчника няколко нови идеи за движение и хранене, които по-младите колеги нутриционисти от Нестле, спортистите от НСА и фитнес инструкторите от Next Level са предложили. Добавихме и моите доказани съвети и комплекси с упражнения. Полезен, забавен и върши точната работа – ако успеете да следвате програмата за 30 дни, след това няма кой да ви спре.

Кои са вашите любими упражнения през зимата на открито?

- Ще си позволя да започна отговора на този въпрос с една по-обща препоръка. За да постигате резултати, е добре да се забавлявате като сами се предизвиквате да излезете от зоната си на комфорт – с малки стъпки, но всеки ден. Както можете да си представите, аз като бивш професионален спортист, имам много комплекси от упражнения и начини да поддържам форма и това за мен не е никакво предизвикателство. Но да се появя в TikTok и там да покажа едно от любимите ми упражнения на открито е предизвикателство, което „Живей Активно” ми отправи и това ми даде съвсем друга енергия. Можете да ме видите в профила на Цвета Стратиева (@florcheto) как се набирам на лост на спортна площадка на открито – хубавото е, че почти във всеки парк вече ги има. Самото набиране е стандартно, за да го направя по-забавно съм включил и топка – така освен за мускули, работите и за ловкост и баланс. Важно е да загреете преди набиранията – тук се включва любимият ми ластик – правите напъни, разтягания, загрявате с вдигане на гирички и сте готови да опитате набиранията. В моя случай, докато го правя, за да е още по-трудно госпожица Цвета ме разсейва с въпроси – много е яко. Гледайте и се вдъхновявайте. Четете наръчника и се вдъхновявайте, споделяйте с приятели, семейство, и се забавлявайте. Движението е радост, открийте я и така ще сте направили нещо истински добро за себе си и за вашите близки.

Как трябва да се обличаме в студа, когато тренираме?

- Когато бях в Русия, и по-точно на пикник в Сибир, един местен човек ми каза – всички смятат, че сибиряците издържаме на студ. Не е вярно – просто знаем как да се обличаме, когато навън е студено. Например, за да спортуваме навън през зимата е важно да сме облечени не само с топли дрехи, но и с такива, които не задържат влага, защото по време на движение, организма отделя течности, те намокрят бельото и ако то е памучно, а не от специална материя, се напоява и влагата става ледена. Затова избягваме памучно бельо, а избераме синтетично, което не задържа влага. Друго важно условие е през зимата да се обличаме с повече пластове дрехи – леки и дишащи материи, но да са на няколко пласта – термо бельо, лек поларен суичър, пухен елек без ръкави и яке. Важно е също да се ползват подходящи за вида активност чорапи, както и връхни дрехи от ветроустойчиви материи. Пластовете позволяват да се регулира облеклото – по време на активното движение се махат някои от пластовете, след приключване на активното движение се добавят дрехи и така се предпазвате от прегряване или простудяване. Не забравяйте да си сложите ръкавици, шапки и дебели чорапи, за да не измръзнете. Аз лично винаги препоръчвам дрехите да са в ярки, весели цветове, защото това повишава настроените и ни прави по-видими в студените, сиви дни. И накрая, винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да излезете на открито.

Какво обичате да хапвате през зимата?

- Всичко – всеядно животно съм, но за мой късмет не си падам особено по тестените и сладките храни. Обичам всичко, което предлага сезона и се възползвам от възможността да ям неща, които не мога през останалото време. Като киселото зеле през зимата, което освен, че е вкусно е и много полезно. Но като цяло няма как да оспорим факта, че през зимата се храним различно – наблягаме на мазните, тежки храни за сметка на пресните плодове и зеленчуци – това ни е останало от минали еволюционни етапи, когато е било необходимо за терморегулацията, но в днешно време е вреден и излишен навик. Също така, дните са по-къси, прекарваме повече време у дома, доскучава ни, настроението се понижава и така стигаме до хранене на емоционална основа, напълняваме, настроението ни се понижава още повече и движението започва да ни тежи – и така порочният кръг се затваря.

Какъв е моят начин - супи, супи и пак супи. Вкусно, сгряващо, разнообразно, засищащо – едновременно дава балансиран прием на въглехидрати, мазнини и белтъчини, и заедно с това хидратира организма. Просто е невероятно – една супа засища толкова, ако не и повече от една порция мазна яхния. Дори и най-хранителните супи – крем-супите, тежките боршове и гулаши, пак са в пъти по-полезни и с по-ниско калорийно съдържание. По отношение на сладкото – мед, кисело мляко и ядки, като, за да придам зимно усещане и вкус – аз лично слагам много канела – хем е ароматна, хем повишава метаболизма. Пастата също е много добър начин да си набавим въглехидрати – но я препоръчвам, след активно движение – трябва да си я заслужим, за да стане още по-вкусна. Екзотичните плодове са идеален източник не само на витамини и добри захари, но и на добро настроение – така че, не пестете пари точно от тях, спестете ги от джънк фудс и от цигари, например.

Разкажете ни забавна зимна история на открито!

- Когато бях в Русия, ме поканиха на зимен пикник. И аз си казах – какъв пикник, навън е -20 градуса, а снегът е 2 метра. Нямаше как да не отида, но бях решен да остана 15 минути и да си намеря извинение, за да се прибера на топло. Обаче се оказа, че студът изобщо не се усеща и че е чудесно и много забавно преживяване. Имаше си всичко – и барбекю, и дебели одеала, и напитки, и храни, и музика, и веселие – беше направо невероятно и на никой не му се тръгваше. Така че, стига да има желание, човек може да живее активно и на -20 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!