Енергия от смет: Как го правят в Швеция

OFFNews 29 май 2018 в 10:10 6837 2

Енергия за смет: Как го правят в Швеция

Когато говорим за рециклиране на отпадъци и производството на енергия, Швеция е пример за това как трябва да се прави. Статистиката показва, че 99 процента от отпадъците от домакинството се преработват, което поставя страната в период на "революция в рециклирането". През 1975 година този процент е бил 38. 

Днес нещата изглеждат така. Заводите за рециклиране се намират на не повече от 300 метра от жилищните райони на градовете. В Линдшопинг например заводът е точно срещу централната гара и не много далеч от центъра на града. Повечето шведи разделят отпадъците в специални контейнери.

Близо половината от битовите отпадъци в Швеция се изгарят, което позволява произвеждането на енергия. Амбицията на властите е този процент да бъде намален, тъй като повторното използване на отпадъците означава влагане на по-малко енергия за повторното производство на продукт, отколкото изгарянето им. 

Домакинствата в Швеция отделят изцяло боклука - хартия, пластмаса, стъкло, електроуреди, батерии. Много общини стимулират изхвърлянето на биоотпадъците също да става разделно. 

Така например от старите вестници се произвежда отново хартия, стъклените бутилки се използват повторно или се използват за производството на стъкло и т.н. От изхврлената храна се произвеждат торове или биогаз, а често автомобилите за извозване на боклука се задвижват от енергия, произведена именно от биотопадъци - електричество или биогориво.

Има специални камиони, които събират стари електроуреди или други опасни отпадъци, като химикали. По-големи уреди като телевизори или стари мебели се извозват в рециклиращи центрове, разположени в покрайнините на някои от по-големите градове.

В Швеция въпросът с изгарянето на боклука не е дискусионен. През 2014 година например са внесени 2.7 млн. тона боклук от други държави за производството на енергия чрез изгаряне. След изгарянето остават 15 процента пепел, от които се отделя и рециклира металът, а останалите материали като порцелан и фаянс се използват за производството на чакъл, който пък се използва при строителството на пътища. От всичко това остава едва 1 процент, който се извозва и съхранява в сметища. 

Технологията на изгаряне позволява в атмосферата да се отделят 99.9 процента нетоксичен въглероден диоксид и вода. Утайката, която се събира във филтрите, през които преминат изгорелите газове, се използва за материал за запълване на стари мини. 

Въпреки това намеренията на правителството са изгарянето на боклука да бъде намалявано за сметка на разделянето на отпадъка и повторната му употреба. 

Прекрасен пример за ефикасността на усилията е заводът Tekniska verken в Линдшопинг, в който са съсредоточени голяма част от водещите компании в Швеция. Заводът за преработване на боклук осигурява на града голяма част от електрозахранването, отоплението и производството на биогаз. Заводът е изцяло общинска собственост, като амбицията е, в сътрудничество с жителите на града, Линдшопинг да стане най-енергийно ефективното място в света. 

Цялата отпадна вода в града се извозва в завода. Там тя се преработва, като изходният продукт е биогаз. Остатъчната вода е пречистена и се изхвърля в природата. Произведеното биогориво се използва като автомобилно гориво. Общинската компания за обществен транспорт си постави за цел през 2016 година да използва 100 процента от произведеното гориво. Друг продукт от биотдапъците е тор, който се използва в земеделието. Част от т. нар. "хранителна утайка" се продава.

Tekniska verken в момента изграждат първата мащабна пречиствателна станция за остатъци от лекарства в отпадъчните води. Амбицията е предоставянето на висококачествена питейна вода на жителите в шведския град. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

29.05 2018 в 13:10

Браво на шведите, но тук този модел няма как да заработи поради липсата на адекватно управление на страната, корупцията и шуробаджанащината.

12015

1

svetliosdg

29.05 2018 в 11:24

Обаче нашите "еколози" протестират срещу такива производства.Искат да си хвърлят боклука на воля,и да се разнася този боклук по сметищата,и да ги зариваме с тракторите в земята.