Емблематично лице от протестите основа ромска телевизия

OFFNews 14 януари 2023 в 08:00 13187 1

фотоизложба

Снимка Романи Як

Фотоизложба Колелото на времето за историята на ромската общност

Христо Николов е едно от емблематичните лица на протестите - още от екологичните протести през 2010 г., през #ДАНСwithme през 2013 г. до летните протести от 2020 г. и демонстрациите в подкрепа на Украйна. 

През 2000 г. той създава неправителствената организация Фондация "Саворе" (в превод - "Всички") за интегрирането на ромската общност. Седем години работи като експерт по ромския въпрос и ромската проблематика към областната управа на София-област. През 1997 година, когато е на 22 години, влиза в листите на ОДС - "за да докаже, че и в този етнос има хора".

Сега Христо Николов има новото начинание - създаването на телевизия за хората от ромската общност.

"Това е осъзнат процес и моя кауза, която малко или много ми даде работата ми в администрацията. Когато през 2013 г. видях, че държавата се овладява от Пеевски, усетих, че се подценяват хората, които са в ръцете на такива като него", мотивира той участието си в протестите. Пътувал до София от Самоков и спял в палатковия лагер.

"Не съм очаквал да придобия публичност от протестите. Това се случи ненадейно с различните активности на протести. Познавах само двама души от преди това. Това, че бях най-отпред, не ми е било цел. Правих го, защото това чувствах", казва още той. 

"От пасивно очакване някой да ми реши съдбата, преминавам към активно действие сам да си реша съдбата", споделя Николов и допълва, че го удовлетворя това, че не стои със скръстени ръце.

Христо Николов, личен архив 

Създаването на Фондация "Саворе"

Фондацията "Саворе" участва в проекти, свързани с роми. Има спечелени проекти от Фондацията за достъп до права - ФАР. През 2001 г. "прави в Самоков Център на ромската общност, оборудван с компютри - зала, в която роми да се запознаят с новите технологии и да придобият компютърна грамотност.

"Залата вече не съществува, но всяка втора къща в махалата е компютъризирана. Голяма част от хората, които посещаваха залата, се научиха да обработват видеа", разказва Христо Николов. 

Помагал и на деца от смесени паралелки и се притесняват да участват в учебния процес: "Ромските деца са пасивни, защото не разбират нещо от уроците, а не заради езиковата бариера. Всяка събота и неделя роми от Самоков, които бяха студенти тогава, преподаваха на децата и помагаха да наваксат изпуснатото". 

Да направиш телевизия за ромите през очите на ромите

"Романи Як" в превод означава "Ромско око". Христо Николов избира това име за телевизията, защото целта е да покаже живота в България през очите на ромската общност.

"Това е социално ангажиран проект. Няма партийна окраска. Телевизията е изцяло за проблематиката на ромската общност. Направих го, защото виждам социална несправедливост в медиите. Говорим за медиен плурализъм, но го няма, защото се отразява едната страна. Тъй като съм запознат с тази част от обществото, знам колко много хора са постигнали повече от мен - духовно, материално, морално - имат образование и са не по-лоши граждани от останалата част", обяснява той.

Мотивира го това, че медийният образ представя ромите като престъпници.

"Реших да проверя дали българските институции в лицето на Съвета за електронни медии са дорасли и са осъзнали, че може да има такъв вид телевизия, като отговаряме на всички условия", добавя той.

"Започнах през 2017 г. със събирането на документи по изисквания на СЕМ и това отне месеци. Бях предубеден, че няма да стане. Мислех, че никой нищо няма да ми даде, защото съм от този етнос - ще ме спъват, ще се сблъскам с бюрокрацията. Но екипът, на който се доверих - бивши телевизионери, и съветите, които ми даваха, ми помогнаха много." 

Две години по-късно - през 2019 г., подава документи, а на 20 декември същата година получава лиценз. От септември 2022 г. септември телевизията стартира и се разпространява по по кабел и сателит. Може да се гледа в Сливен, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол и др. 

"Хората с договори с големите оператори не могат да гледат телевизията, а по-скоро помагам на малките кабелни оператори по места. Това е моят протест, защото ми писна от монополисти в тази държава", посочва той. 

В момента фондацията кандидатства по проекти, като вече има спечелени по Норвежкия финансов механизъм и от Фонд "Култура".

"За да се направи телевизия, е важно да имаш техниката. Много е трудно, но участието и печеленото на проекти помага много. Телевизията се финансира именно от проектите. На мен обаче ми е по-лесно, отколкото на другите би било, защото не е тайна, че за ромския въпрос винаги е имало пари", признава Христо Николов. 

Идеята на телевизията

"Студентите, които изучават журналистика, имат задължителна практика. И аз не откривам топлата вода - висшите училища сключват споразумения и изпращат студентите. Различното при телевизия "Романи Як" е, че тези младежи няма да са стажант-репортери, а журналисти в студио", обясни той.

Все още предавания не се излъчват, това е въпрос на месеци, обясни Христо Николов. "Трябваше в самото начало на излъчваме предавания от архива на златния фонд, свързани с ромите, но се оказа, че това е доста трудно. Затова купихме стара техника и излъчваме записи от ромски сватби, концерти, работни срещи, конференции за ромската проблематика". 

Планирани са предавания с двама водещи, които ще са на живо - практикуващите студент и роми - младежи, регистрирани в "Бюро по труда":

"Задължително е ромите да не са журналисти. Вчера недооценявани метачи, а днес - водещи. Трябва обаче да с минимум средно образование. Ролята на студентите по журналистика е това, което знаят на теория, да го приложат, да покажат на ромите, защото в ромската общност няма теоретици, а практици. Искат да го изпитат на гърба си, да го почувстват и тогава да кажат "това е моето". А студентите трябва да ги запалят по това."

Тъй като неправителствената организация "Саворе" няма право на печалба, а телевизията може да генерира средства, със средствата фондацията ще покрие обучението на ромите, които решат да учат журналистика. "Целта не е след това да се върнат при мен, а да отидат в големите медии. Така вече ще се направи истинска медийна политика за ромите. Така ще има равенство", смята той. 

Предаванията по "Романи Як" 

Ще има предавания за здравеопазване, образование, трудова заетост, върховенство на закона, бит и традиции, история, култура, религия, час по ромски, както и предаване за ромската жена. 

"Предаването няма да е на запис. Освен двамата водещи, за всяка тема ще има събеседник, като зрителите също ще могат да се включат чрез импулсни телефони", обяснява Николов.

Каналът ще е 24-часов, като 18-19 часа от програмата ще е на живо. 

Той покани пенсионирани журналисти - репортери, оператори, водещи и др., да бъдат ментори в телевизията: "Да не стоят вкъщи, а да наблюдават къде са грешките. Парче хляб има за всеки". 

Вече се продуцира поредица за занаятите, защото една от мисиите на "Романи Як" е да сподели историите на майсторите, които практикуват изчезващите ромски занаяти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

14.01 2023 в 13:10

браво! защото тези хора са безпомощно затънали в мизерия, от която сами не могат, и толкова обезнадеждени, че не искат да излязат

заучена безпомощност

отделно насадения имидж у белите българи, че ромите трябва да си знаят мястото
 
X

Да помогнем на украинските деца!