Едва 5% биха станали приемни родители и само 21% ще споделят вечерята си със сирак

OFFNews 25 януари 2019 в 17:05 2016 2

Едва 5% биха станали приемни родители и само 21 на сто от анкетираните хора в местни общности, в които има деца от институции, биха споделили вечерята си с такова дете. 

62 % от анкетираните биха приели децата да живеят в техния квартал, а 44% са съгласни да учат в един клас с децата им.

Това показват данни от комплексно социологическо проучване на "Алфа рисърч", направено за периода 29 октомври - 14 ноември 2018 г., поръчано от МТСП.

Данните сочат още, че процесът по деинституционализация и настаняването на подрастващите в центрове за настаняване от семеен тип се подкрепя от както от местната общност (79%), така и от учителите и директорите (93%). 

„Това означава, че деинституционализация вече се мисли като преход от големи към малки институции, но не и като пълноценна интеграция на децата“, подчерта доц. д-р Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.

Основното ядро на проучването е връзката между процесите, защото "тук няма еднозначно добри и лоши", категорично заяви Димитрова. Позитивни са оценките на заинтересованите страни по отношение на деинституционализацията като правилен процес. 

Сред предизвикателствата на процеса са недостатъчното взаимодействие между отговорните институции; съпротивата към включването на деца и младежи от "бившите възпитателни институции" в новите социални услуги и опасенията за негативното им въздействие върху другите ученици. 

"Ако целта е интеграция, тя няма как да се случи по пътя на изолацията", подчерта Димитрова.

Според нея, освен законова деинституционализацията трябва да бъде и неформална - когато хората да започнат да гледат на тези деца като на равни, защото "няма по-тежка травма от това едно дете да се чувства изолирано".

"Не характерът на едно дете е проблем, а средата и затова трябва да се търсят подходи" - категорична е доц. Димитрова.

Сред най-големите рискове за процеса е феминизиране и застаряване на професията "социален работник", затова е необходимо да бъдат привлечени повече млади хора и мъже за социални работници. 

"През септември 2018 година Министерство на труда и социалната политика започна кампания "Мисията е възможна" в подкрепа на реформа в социалната сфера.  Когато планът за реформа стартира през 2009 г., над 7000 деца бяха в различни институции. В началото на годината около 620 деца са останали в 15 ДМСГД и в  14 ДДЛРГ. Пътят, който извървяхме през годините, ни дава увереност, че това е най-успешната реформа за деца в България", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Основен акцент в работата по кампанията ще бъде проследяването на децата, напускащи институциите, след навършване на пълнолетие. 

Сред предстоящите инициативи на Министерство на труда и социалната политика е и съвместен проект с децата от 51 СУ "Елисавета Багряна" и писателя Захари Карабашлиев под надслов "Думи за обич". Четвъртокласниците ще напишат стихове за обичта, които ще бъдат поднесени на деца от институциите, с посланието, че всички можем да живеем заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

2

Tabadatko

25.01 2019 в 19:12

Гостоприемство, ако идваш от запад и си бял. Значи имаш и пари. Иначе, не се надявай.

11519

1

d0ni

25.01 2019 в 17:48

Да живее традиционното българско гостоприемство.
 
X

Да помогнем на украинските деца!