Двутонното наследство на Ескобар по Viasat Nature

Как хипопотамите на нарко барона могат да предизвикат еко катастрофа

OFFNews 28 март 2021 в 01:00 4936 0

Реалността, казват, е много по-вълнуваща от измислица. Пабло Ескобар, прочутият наркобарон може да е мъртъв от десетилетия, но неговото наследство представлява заплаха и до днес – не само чрез наркотиците, от които е изградена империята му, а чрез популацията хипопотами (която той поражда като докарва животни от Африка в Колумбия), които в момента се скитат свободно и могат да предизвикат екологично бедствие.

Документалният филм „На лов за хипопотамите на Ескобар“ – по Viasat Nature от от 20:50 на 1 април и от 18:10 на 2 април, не само изследва тази невероятна история, но и се опитва – с помощта на експерти – да сложи точка на тази злополучна ситуация, защото сегашната популация от поне 100-150 животни би могла да се удесетори в хода на следващите няколко години.

Точно като Jurassic Park, само че с хипопотами!

През 80-те, Пабло Ескобар поискал да му докарат четири хипопотама (един мъжки и три женски) в Колумбия. Наркобаронът искал да се фука пред приятелите си, но когато незаконно внесените животни избягали от частния зоопарк на Ескобар в колумбийската джунгла, непреднамерено един агресивен животински вид бива изпуснат в хабитат, подобен на нещо невиждано другаде освен... ами във филмите от поредицата Jurassic Park.

Точно като случая с динозаврите от филма, на хипопотамите не им е мястото в Южна Америка! Малко хора знаят това, но тези животни, откъснати от естествената си среда и пренесени на 5 600 мили са по-опасни от лъвовете и носорозите; те убиват хиляди хора в Африка ежегодно.

Въпреки това, в последните няколко десетилетия те са оставени да се размножават свободно в южноамериканския рай, тъй като според колумбийските закони не могат да бъдат ловувани. Нещо повече, смята се, че „кокаиновите хипопотами“ на Пабло се размножават два пъти по-бързо от африканските си братовчеди. Има над 100 екземпляра из цяла Колумбия, които са опасни не само за хората, но и за другите диви животни. Дали е възможно да бъдат уловени или е твърде късно?

Могат ли да бъдат спряни хипопотамите на Ескобар?

Създателите на „На лов за хипопотамите на Ескобар“ канят ветеринаря Джина Паола Серна Трухийо и професионален ловец да инспектират ситуацията и да предложат начини положението да се подобри. Както се оказва, все още има поне 30 хипопотама, които живеят в старото имение на Ескобар, като свободно влизат и излизат от парка.

Тандемът поставя камери, за да проследят движението на животните и така установяват, че през нощта, когато те са най-активни, хипопотамите изминават над 6 мили извън хасиендата на наркобарона. И това не е всичко: Те откриват животни на повече от 37 мили извън фермата, което означава, че някои от тях са напуснали първоначалното си обитание завинаги и са отишли да живеят и да се размножават свободно в джунглата.

Докато в Африка, по време на сухия сезон хипопомите не могат да се размножават, в Колумбия (където тревата непрекъснато е зелена) популацията може непрекснато да нараства, което може да отприщи бедствие за местната екосистема. Дори само екскрементите им могат да причинят масово измиране на рибата, защото правят водата мътна и намаляват нивото на кислород. Според местни рибари, не само рибата е изчезнала от реките, превзети от хипопотами, но също има по-малко ламантини и се намират по-малко костенурки.

Експертите казват, че единственият начин да се продължи напред – тъй като не могат да бъдат ловувани – е да се ограничи размножаването им чрез контрол на раждаемостта като бъдат кастрирани. В случая с тези двутонни животни, това е изключително предизвикателство, тъй като никой в Колумбия не умее да улавя и транспортира толкова големи животни.

Макар че колумбийските хипопотами са вид зрелище за местните жители, според новините, правителството може да реши всеки момент да реши да разреши лова им. Така експертите от „На лов за хипопотамите на Ескобар“ се състезават с времето, за да открият по-хуманен начин, за да спрат катастрофата.

Проследете опасната им и самоотвержена мисия от 20:50 на 1 април и от 18:10 на 2 април по Viasat Nature.

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови