Доброволците и дарителите по време на наводненията станаха “Човек на годината” (снимки)

Сергей Антонов 10 декември 2014 в 21:36 4441 1

Доброволците и дарителите, помогнали по време на наводненията, получиха голямата награда "Човек на годината" в годишните награди на Българския хелзинкски комитет. 

БХК по традиция раздаде наградите "Човек на годината" на Международния ден на правата на човека. Наградите бяха връчени за седми пореден път, като церемонията се проведе в сградата на Френския културен институт в София.

Измежду 35-те номинирани - хора, фондации, организации и каузи, даващи ежедневно своя принос към правата на човека, БХК връчи 7 награди, а с голямата бяха отличени доброволците и дарителите по време на наводненията. 

Номиницията беше направена от един от най-активните доброволци по време на тези тежки за страната ни събития, фотографът Тихомира Методиева.

Всеки от нас може да връчи символично наградата, подкрепяйки пострадалите от наводненията с изпращането на sms с текст DMS ZAEDNO на 17 777 (за всички мобилни оператори). Предвид продължаващите и през този сезон наводнения, доброто дело на наградените може да продължи, заяви Красимир Кънев.

Журито даде и две втори награди – на Сдружение "Самаряни" заради всеотдайната им работа и пълноценно приобщаване към обществото на деца, младежи и възрастни в неравностойно положение и на фондация "Инициатива за здраве" заради иновативните програми, които прилага и утвърждава с цел намаляване на вредите, специфични при употребяващите наркотици.

Наградата “Вдъхновение на годината” отиде при Бояна Петкова, основателка на "Макове за Мери" – фондация за подкрепа на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. Бояна Петкова е инициатор на петицията "Децата ни не са биологичен отпадък", с която призовава да се преустанови практиката мъртвородените бебета да се изгарят от здравните заведения като биологичен отпадък.

Наградата за цялостен принос бе връчена на Център за равни възможности – Roma Matrix, част от Национална мрежа на здравните медиатори, заради правната борба с дискриминацията и повишената мотивация на засегнатите от дискриминация да защитават правата си; улесняването на равния достъп на ромите до образование и здравеопазване и категоричното противопоставяне на изграждания в обществото стереотипен образ на ромите.

Наградата “Активист на годината” спечели Руслан Трад заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там.

Като “Журналист на годината” беше отличен Росен Цветков заради своята изключителна работа през последната година, включваща серия материали, свързани с начина на живот на бежанците в България, купуването на гласове и много други.

Наградата на публиката получи Любомила Кривошиева, активист за природата и основател на фондация “Дивите животни”. Публиката избра Любомила заради ежедневната й борба за живота на десетки диви животни, пострадали след сблъсъка си с хората. Основни цели на Любомила и фондацията са построяването на спасителен център и създаването на образователни програми, които да ни научат как да живеем с дивата природа, така че тя да не ни застрашава, а пък ние да не й вредим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!