Quantcast

Доброволец дава на съд телефон 112 след наводненията

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2014 в 10:02 5337 10

Наводнение във Варна

27-годишен воден спасител и доброволец от наводненията даде на прокуратурата тел. 112 заради бездействие.

Милен Ангелов от Велико Търново твърди, че иска разследване, след като видял как четиримата, спасени от водния капан на река Белица край Дебелец, били оставени на произвола на съдбата. Семейството беше извадено от водолаз и доброволец с лодка. Край бедстващите часове наред са били безпомощни и пожарникари и полицаи, защото нямали оборудване.

Милен Ангелов e един от доброволците при наводненията край село Дебелец. Опитът си придобива на студентска бригада в САЩ през 2007 г. Там изкарва курс за спасители, става доброволец на американския червен кръст, а после започва стаж в полицията на Вашингтон. Участвал е в десетки спецоперации по спасяване на хора, съобщи Нова телевизия. Според него при наводненията край Дебелец пожарникарите не разполагали с необходимата екипировка.

Тогава Милен звъни на телефон 112, за да поиска въздушна помощ, тъй като тя ще пристигне най-бързо. Оттам му обяснили, че могат единствено да се обадят на пожарна безопасност. В жалба до прокуратурата Милен посочва конкретни текстове от Наказателния кодекс и от правилника за реакция на единния европейски номер за спешни повиквания, които не са спазени. От Окръжната прокуратура във Велико Търново заявиха, че към момента не могат да коментират случая.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 09:27

Дебелец, не е СЕЛО, а Град

02.07 2014 в 17:46

Ники, това че нещата в България не са добре, не го виждат само червените тролове и управляващите. Едните щото им плащат, другите - щото си взимат.
Обаче това не означава, че изискванията не трябва да се спазват. Щом може за мерцедеси и компютри за депутатите, които далеч не са народни избранници, значи може и спасителни хеликоптери и оборудване.
А за полицаи защитници на управляващите винаги може, значи има средства.

02.07 2014 в 17:02

(не довърших) ... ползват се, ама винаги след голяма молба и мрънкане. Плюс това тези хеликоптери не ги държат в готовност за полет, което значи половин ден подготовка.

В този смисъл може би е редно да съдим държавата в Международния съд за правата на човека.

02.07 2014 в 16:59

Ма каква въздушна помощ бе, приятелю, момчето идва от Щатите и няма идея на какво дередже са нещата тук в нашата кочинка.

Разберете, в България няма нито един спасителен хеликоптер - нито Спешна помощ, нито Червен кръст, нито неговата Планинска спасителна служба, нито Гражданска защита, нито пожарната, нито дори полицията няма хеликоптер.

Единствено има няколко частни спасителни машини, които се предлагат срещу прилични суми, нали се сещате.

Обичайно за спасяване се ползват хеликоптери на ВВС, Гранични войски и понякога Правителствен авиоотряд.

02.07 2014 в 16:34

Оказва се, че речникът ми е беден, защото не мога да намеря точните думи, за да опиша нашите мили управници и ситуацията в цялата държава. Значи за онези три момченца, които се изгубиха, както те твърдят, можаха да вдигнат военни хеликоптери, да използват термокамери, да мобилизират всички да ги издирват, а сега, когато толкова много хора ги сполетя бедствието, никой не си мръдна пръста за тях. Сега нямало възможност, на разположение е само пожарната. Как ли някой може да ме убеди, че онези тримата хубостника не са нечии синчета. За едни може, за други не. Наистина нямам думи.

02.07 2014 в 12:49

Евала на човека!

02.07 2014 в 11:36

кокобоко, не знам кои години ти липсват, но и малоумен би разбрал, че човека не възнамерява да съди телефонния апарат, а Дирекция „Национална система 112”.
Близко е до ума, ако го ползваш, разбира се.
Повикванията на 112 трябва да предоставят на гражданите адекватен отговор и реакция. На практика това означава, че качеството на услугата 112 трябва да бъде едно и също, независимо от това дали телефонът се използва като национален номер или в страните от ЕС.
Естествено, че ще ги съди, след като е видял каква е реакцията. Той поне има предства, каква би трябвало да бъде адекватната реакция.

02.07 2014 в 10:54

Абсолютна истина е,че оборудването на на екипите е под всякаква критика.Първите линейки дойдоха с пълен пакет оборудване(включително и с надуваеми лодки за 6 човека),но от стоене в линейката без да се ползва всичко полека-лека изчезна.Новите линейки идват по правило голи като пушки и оборудването от старите се прехвърля на новите,което е идиотия(по нашите пътища всичко се скапва за около година до степен на неизползваемост),но пък е доста по евтино.Хора ще продължат да умират,защото колкото и банално да звучи,трябват пари и то не само за заплати.

02.07 2014 в 10:54

Да съдиш телефон?!?!? Баси малоумното! Аз пък ще си осъдя гсм-а щото вчера му свърши батерията.
Не знам какви текстове е чел, ама първите 6-7 год от живота обикновено са достатъчни за да разбереш, че като няма - значи няма! От къде да му измислят въздушна подкрепа щот на не него така му било удобно.
И какво изобщо ще постигне? Всички да платим още една глоба на ЕС ?!?!?

02.07 2014 в 10:38

Браво на човека!