Няма опасност от епидемии в Аспарухово

OFFNews 01 юли 2014 в 17:10 2233 0

Аспарухово след наводненията. Снимка: Михаил Самарджиев

За момента няма опасност от болестни епидемии в бедстващия варненски квартал Аспарухово. Това съобщи пред „Фокус“ зам.-кметът на община Варна д-р Лидия Маринова.

Пробите, взети от Аспарухово за салмонела и дизентерия, са дали отрицателни резултати, каза още Маринова и добави, че на място има мобилни здравни кабинети, които се грижат за пострадалите.

Д-р Лидия Маринова допълни, че според заключение на Регионалната здравна инспекция няма опасност от зараза на морската вода.

„Това са слухове, които не са много добронамерени спрямо хората, те са достатъчно стресирани. Няма опасност от епидемии”, коментира зам.-кметът.

Обяснението на Маринова идва след вчерашното изказване на проф. Красимир Антонов от столичната болница „Св. Иван Рилски“, който предупреди, че след наводненията край Варна водата в морето може да е заразена на Хепатит А.

Днес и зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев разсея тревогите и заяви, че е почти невъзможно вирусът да оцелее в морската вода и да проникне в телата на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови