Сеч и застрояване на дерето са довели до трагедията във Варна

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2014 в 18:50 5450 8

Пороят във Варна

Камарата на архитектите в България (КАБ), Камара нa на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и Съюзът на архитектите в България (САБ) излязоха с обща декларация относно причините за тежките последици след наводненията във варненския квартал "Аспарухово".

От бранша се обединяват около становището, че основна причина за пораженията в квартал "Аспарухово" е интензивният валеж на 19 юни, както и факта, че първата половина на месец юни е била дъждовна.

Като причина, извън климатичните условия, КАБ, САБ и КИИП посочват прекомерното застрояване в дерето на "Аспарухово", което пречи на нормалното оттичане на водата.

Експертите са категорични, че трагичните последици от пороя са можели да бъдат избегнати, ако отводнителните канали за водата не са били блокирани с остатъците от незаконната сеч.

"Десетилетия наред общинската и държавната власт, в лицето на Областна управа и ДНСК, са си затваряли очите и ушите за масовото незаконно строителство, както на сгради, така и на инфраструктура, премоствания на дерета и отводнителни канали без осигуряване на необходимия воден отток", пишат в декларацията си КАБ, САБ и КИИП.

От гилдията препоръчват ДНСК да вземе незабавни мерки за отстраняване на незаконните строежи в дерето.

Ето какво какви са останалите препоръки в декларацията:

1. До организират спешно почистване на застрашените дерета и охранителни канали и осигуряване на проводимост за повърхностните води.

2. Да се издири хидрология доклад от 1999 г. за деретата в района на Варна, да се актуализират наличните проекти за изграждане на охранителни канали и да се кандидатства за национално и европейско финансиране.

3. Да се обследват и анализират изградените назад във времето премоствания на охранителни канали и дерета, които възпрепятстват естествения път на водата.

4. Да се предприемат от ДНСК спешни мерки за премахване на незаконните строежи, жилищни сгради, търговски обекти, премостващи съоръжения, от сервитутната ивица на деретата и охранителните канали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2014 в 13:21

Събрали са се тези които са издавали разрешения за застрояване на това дере макар че с просто око се вижда, че то е определен от природата път за водите. Ако нямаше сгради каквито и дървета да бяха водата щеше да ги влачи свободно и нямаше да има задръстване. Може ли да се даде разрешение за строеж в коритото на река? Е, и сега е същото. Ама пусти подкупи, можете да сте сигурни че за всяка сграда е шарено под масата на същите тези архитекти и строители. И то много, до морето е това.

27.06 2014 в 09:56

Балкански, ако аз убия човек и полицията и съдът кажат, абе сега не ни се занимава с това убийство, щото имаме едни други далавери да редим, кои са виновните? Ако нещо не се наказва от закона, то грешно ли е?

27.06 2014 в 09:38

http://frognews.bg/news_72197/Dva_ribarnika_zaleli_Asparuhovo/

27.06 2014 в 08:49

Хайде сега циганите виновни...

Че не са цвете за мирисане - не са. Но мога да се хвана на бас, че в общинския бюджет всака госина има заложени пари за чистене на дерета, дето много добре се "усвояват" от нецигани.

Да не говорим, че много нецигани взимат заплати от нашите данъци за да котролират и санкционират.


Не е луд тоя, дето яде зелника...

26.06 2014 в 22:42

Циганите са неразрешим проблем. Още дядо ми през 30 години е осъждан, че напълнил със сол дирника на мургав маргинал крадящ дини от бостана. Адолф като ги е пращал в газови камери - и какво. Сега Германия пак пълна с цигани, вкл. български. В Турция като видят циганин го бият без причина. Вследствие сума турски цигани населяват околните страни и твърдят, че са турци. И въпреки това в Турция пак си е пълно с цигани. Решение няма, но ако сложат образователен праг за избори поне не платеният цигански вот ще ни решава съдбата.

26.06 2014 в 20:22

Е, не всички. Костов и колонизаторите са виновни.

26.06 2014 в 19:54

Аз пък не виждам циганите с какво са виновни. Такива са си, издигат си катуни където им е кеф. Властта не ги закача, понеже на 4 години има избори. Не е луд, който яде баницата. Редно е всички чиновници, които не са си свършили работата последните 10 години да върнат заплатите, които са получили и да напуснат работа.

26.06 2014 в 19:42

Разбрахме, всички други били виновни за трагедията, но не и самите цигани.

Самото споменаване на думата "циганин" вече е табу за българските граждани.

Дето вика оня: "Ние не сме против циганите, а против циганията." Абе заврете си я тая политическа коректност в *ъза.