Детският омбудсман на Исландия: Децата трябва да знаят, че има кой да ги представя пред властта

OFFNews 21 юни 2022 в 16:57 1298 1

Салвьор Нордал и Диана Ковачева

Снимка НМД

Салвьор Нордал и Диана Ковачева

Работата на детския омбудсман е застъпническа - системно и целенасочено да поставя децата в дневния ред на управляващите. Важно е също самите деца да знаят, че имат свой представител пред управляващите, с когото могат да се свържат, да говорят и който ще застане на тяхна страна, заяви детският омбудсман на Исландия Салвьор Нордал, която гостува в България по покана на Национална мрежа за децата.

От днес до 26 юни тя ще има срещи с омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева, с народни представители от Комисията по труда, социалната и демографската политика и от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-ото Народното събрание, с министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и със заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев.

На 22 юни 2022 г-жа Салвьор Нордал даде пресконференция в присъствието на г-н Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, и д-р Ева Жечева - директор на дирекция „Права на детето“ в институцията на омбудсмана на България.

„Най-важното за позицията на омбудсмана е той да има независимост и автономия, а също така сам да може да решава върху кои теми и проблеми да се съсредоточи“, коментира г-жа Нордал и допълни, че в момента акцент в нейната работа е участието на децата в консултирането и взимането на решения, които са важни за техния живот.

„Работата на детския омбудсман е застъпническа – системно и целенасочено да поставя децата в дневния ред на управляващите. Важно е също самите деца да знаят, че имат свой представител пред управляващите, с когото могат да се свържат, да говорят и който ще застане на тяхна страна“, обясни г-жа Нордал. „През две години детският омбудсман на Исландия организира форум на децата от цялата страна. По време на срещата има сесия, в която без предварителна подготовка участват министър-председателят и министрите на образованието и на околната среда и децата могат директно да им задават въпроси по теми, които ги вълнуват.“

„Интересът към правата на децата се засили в държавите от Европейския съюз през последните няколко години. Исландия ще председателства Съвета на Европа от ноември т.г. и правата на децата ще бъдат една от главните теми“, каза г-жа Нордал.

„Посещението е във връзка с дългогодишните усилия и застъпническата работа на Мрежа за децата да бъде създадена институцията Омбудсман на детето в България, който да защитава интересите, правата и нуждите на децата. То е част от съвместен проект с фонд „Активни граждани“ за обмяна на опит с работеща институция като тази в Исландия“, каза Георги Богданов при откриването на пресконференцията. „Правата на децата са неглижирана тема от българските политици, а ДАЗД и системата за закрила на детето трябва да бъдат реформирани“, подчерта той.

„В българската демократична система има важно място за детския омбудсман. Той може да донесе нова енергия, сили и механизми за защита правата на децата“, каза г-жа Ева Жечева.

Защо е необходим омбудсман на детето в България?

Данните от годишния мониторингов доклад на Национална мрежа за децата „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“, както и от годишния доклад на Омбудсмана, показват, че на практика у нас липсва система за закрила и ежедневно ставаме свидетели на нарушаване правата на децата:

- България е на едно от първите места по дял на децата в неравностойно положение – в последните десет години над 400 000 деца у нас живеят в риск от бедност и социално изключване и това е трайна тенденция;

- липсва превенция на насилието в училище, на улицата, в семейството;

- голяма част от децата са лишени от достъп до здравни услуги и равен достъп до качествено образование;

- услугите по образованието и грижите в ранна детска възраст са остарели в сравнение с европейските практики;

- България е единствената страна в Европейския съюз без Национална многопрофилна детска болница;

- у нас детското правосъдие остава подвластно на остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от 1958 година;

- не е развита допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности и достъпна архитектурна среда.

В момента единствената структура, натоварена със защита правата на децата – Държавна агенция за закрила на детето, обвързана йерархически, оперативно, функционално и финансово с Министерство на труда и социалната политика, не успява да отстоява адекватно и обхватно правата на българските деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Уточнител

21.06 2022 в 19:12

НЕОМАРКСИСТИТЕ
защитават "правата" на децата. Например "правото" да си сменят пола, без съгласието на родителите. Да имат право от малки да решават как да постъпват, когато например някой добър чичко ги черпи с шоколад и иска да ги води на разходка...
И левичарските престъпления нямат край ...
Главната им грижа са децата, за да ги индоктринират и ги превърнат в "активни борци" за Прекрасния Нов свят, а в най-добрият случай да разбият психиката им и да ги направят негодни за семеен живот, защото разрушаването на "буржоазното семейство и общество" е една от главните им задачи...
 
X

Подкастът на OFFNews