Денят на Съединението: Честванията са в Пловдив, молебен за спасение в Бургас

Ден на траур е обявен в Царево, Приморско напомня, че трябва да бъдем обединени не само в празнични дни

OFFNews 06 септември 2023 в 07:30 1704 3

Паметник

Снимка visitplovdiv.com

Паметникът на Съединението в Пловдив

България отбелязва 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Кулминацията на честванията е в Пловдив, където ще присъства и президентът Румен Радев, съобщиха от общината. 

Ден на траур в памет на жертвите от наводненията е обявен в Царево. 6 септември ще бъде почетен в Приморско само с церемония по поднасяне на венци на паметника на Васил Левски.

Символиката на Съединението ни напомня, че трябва да бъдем обединени не само в празнични дни, но и когато посрещаме големите трудности и предизвикателства. Затова днес Община Приморско заяви готовност при необходимост да окаже подкрепа на Община Царево за справяне с последиците от бедствието, посочиха от пресцентъра на Община Приморско.

От община Бургас обявиха, че празничният концерт по случай Денят на Съединението на България се отменя. В морския град ще бъде отслужен  молебен за здраве и спасение. 

В София церемонията ще се състои от 11:00 ч. пред Мавзолея–костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. Премиерът акад. Николай Денков ще поднесе венец и ще се включи в днешното честване на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, съобщиха от "Дондуков" 1. 

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя. По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември 1885 г., като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България (6 септември 1885).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

06.09 2023 в 10:29

В резултат от Руско-турската война 1877-78, моят град Стара Загора е опожарен до земята от башибозука и редовната турска армия, населението избито, продадено в робство и прогонено. Околните градчета и села също. По-голямо клане от баташкото. Заради безразсъдното настъпление на Гурко с малък отряд, едва успяваме да се задържим на Шипка със зъби и нокти.

Едва през 1885 спираме да плащаме данъци на Султана. Южните Родопи Пиринска Македония пък още 30 години чакат до освобождението си. Затова за нас 3 Март не може да е голям празник. Само поредната дата, която ни разделя българите.

Вместо да благодарим на матушката всяка година на 3 Март, няма ли да е по-добре на 24 Май да и напомняме, че "и ний сме дали нещо на Светът, на вси славяни книги да четат". Щото там някои още мислят, че Ленин е измислил Кирилицата. :)

2550

2

alfakentavur

06.09 2023 в 10:07

Така. Големите "защитници" на 3 март като национален празник, който е такъм от 30 години.
"Великата" "освободителка", след като "лошият" Берлински конгрес разцепва България, е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АКТИВЕН противник на Съединението.
Съединението е пряк удар по властта на Османската империя.
Логично почти цялата българска армия е по южната ни граница, очаквайки реакция от турците.
И какво се случва?
По заповед на Москва "братята" сърби ни нападат в гръб без никакъв повод и причина, освен една - руснаците така са им наредили.

Да си копейка е = да си национален предател.

135

1

Far Rider

06.09 2023 в 09:57

Защо копейковците не кажат нещо за ролята на тяхната любима Русия в тези важни за България моменти? Защо всички медии мълчат по въпроса? Къде са патриотите, националистите? Пак ли ще поканите Мутрафонова? Жалка Задунайская губерния!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки