Държавата осигурява временни жилища, храна и вода за пострадалите от наводненията

OFFNews 05 септември 2022 в 11:03 1114 0

Каравелово

Снимка БГНЕС

Последствията от наводнението в село Каравелово.

Държавата ще осигури временни жилища на хората, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села. Надявам се впоследствие да има и по-сериозна реакция, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това ще се търси и друго решение. Надявам се, че държавата ще влезе наистина в час, отбеляза Димитър Стоянов.

Той уточни, че временните контейнери са климатизирани и отоплени. Министърът съобщи още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

„Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, заяви министърът на отбраната.

Той обясни, че операцията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, втори – осигуряване на вода, храна и лекарства, третият – преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. За съжаление се получи така, че част и от нашите хора бяха отцепени в района, каза Димитър Стоянов.

Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника, посочи още министърът, но припомни, че военните помагат и в охраняването на границата и над 500 човека са там.

Навсякъде в засегнатите от опустошителното наводнение карловски села, както и в Трилистник и община Калояново, вече се работи усилено по възстановяване на щетите, съобщи по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев.

Организирани са спасителните дейности, няма бедстващи хора, тези с най-засегнатите домове са настанени при близки и роднини.

В община Калояново са останали наводнени само земеделски земи, започва оглед на щетите. Има обаче проблем с електричеството, заради паднал стълб, заради което едно село в общината е без ток. Аварийните екипи на EVN също вече работят по възстановяването на електричеството.

В засегнатите села днес пристигат близо 70 тежки машини, десетки войници и доброволци. В поразените от водата селища от Държавния резерв в рамките на деня пристигат помощи от вода и хранителни продукти за цялото население в засегнатия регион, добави областният управител.

Струпаната дървесна маса, довлечена от бурните води е бил в огромни количества, разказа Ангел Стоев. По думите му, когато това се случи, влачените дървета и коренища затлачват мостовете, а от прииждащите нови количества натискът става огромен и съоръженията буквално биват отнесени.

Срутените мостове вече се възстановяват, но няма да бъдат понтонни, а свързването ще става чрез насипване на земна маса, каза още Ангел Стоев.

Около 200 литра вода на кв. м са залели потопените села по време на стихията.

Още вчера започна оглед за локализиране на слабите места по дигите от експерти на „Напоителни системи“, но резултати ще има в следващите дни. Най-важното е водата да се отдръпне до възможност за достъп, добави областният управител на Пловдив.

Междувременно инженер Димитър Куманов от Сдружение "Балканка“ посочи като основната причина за бедствието безобразната сеч и това, че хората не си прибират окастрените клони, а ги оставят на място и когато дойде голяма вода, тя ги отнася.

"Копривщица също беше наводнена и ние подавахме пет пъти сигнали само за тази година до РИОСВ за безобразни сечи, за боклуци, изхвърлени в реката. Съвременният начин да се добива дървесина е с едни зловещи пътища, които изкопават из планините, за да минава тежка техника. Тези пътища представляват улеи за вода и така водата стига много бързо до самите реки, докато едно време, като са секли дървета, са ги дърпали с мулета, с коне. Пътищата са страшно нещо и в тази посока трябва да се мисли за сечите. Не казвам, че трябва да се спрат тотално, обаче трябва да се мисли, че районът около Стряма е със значителен потенциален риск от наводнения", подчерта инж. Куманов пред БНР.

Министерството на земеделието обаче снощи съобщи, че проверката му показва, че поголовна сеч няма.

Мобилна група от звеното "Български документи за самоличност" към РУ-Карлово започва посещения в селата Слатина, Богдан и Каравелово, за да бъдат улеснени максимално всички местни жители, чиито лични карти са унищожени заедно с имуществото им.

Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където предварително трябва да бъдат предоставени списъци с желаещите да се възползват от тази възможност. Изготвените вече лични документи също ще бъдат предоставени на място, срещу личен подпис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови