Да се направи квартал „Бедечка“ ще е по-скъпо от запазването на парк „Бедечка“

Светослав Метанов 01 юни 2017 в 12:21 5527 0

Кръгови движения, четирилентов булевард, мостове, километри улична мрежа, цялата подземна и надземна комуникация, проектиране и надзор. Всичко това от нула. Това ще трябва да се плати, ако на мястото на 400-те декара на парк "Бедечка", на мястото на алеите и 3 хиляди дървета, се появи нов квартал, предупреждават екоактивистите, които бранят запазването на живописната местност в града на липите.

За да няма нов квартал и разходи за него на мястото на парка, те призовават старозагорци да гласуват с "ДА" на местния референдум за парка на 18-и юни.

В открито заседание на специална комисия по въпроса наскоро общинарите първо обявиха, че разходите за инфраструктура ще бъдат минимум 21 милиона лева (без проектирането и други допълнителни, които нямало как да се знаят), после пък ги сведоха до около 17 милиона лева. Накрая стигнаха до число от 14 милиона.

Въпросната комисия от общински съветници „пропусна“ да сметне в инфраструктурата мост на четирилентов булевард, кръстовище и кръгово движение. Комисията подцени и останалите разходи за инфраструктура, като „забрави“ да калкулира проектиране, строителен надзор и т.н.

Елементарна сметка показва, че сумата за инфраструктура е доста по-голяма (виж приложената схема), а със споменатите липсващи сега пера парите стават не по-малко от 30 милиона лева.

Никакво подобно число обаче не фигурира в т. нар. информационен лист за референдума, който се разпространява в Стара Загора.

Целта на т. нар. информационен лист за референдума явно е да покаже колко скъпо е отчуждаване или замени на частни терени в парка и колко "безплатно" е там да се изгради нов квартал. Сметката по пера обаче сочи, че нещата стоят точно обратно. А истината е, че и в двата случая са възможни разходи. Градът просто трябва да прецени дали иска да се инвестира в запазване на парк за 150 хиляди души, или в инфраструктура за една група инвеститори и собственици, заявяват от "Запазете Бедечка".

Според екоактивистите общинските съветници в Стара Загора шикалкавят и за размера на обезщетенията, които ще трябва да се платят на собствениците на земи там, ако паркът си остане парк.

Общинарите сметнаха средна цена за отчуждаване на частен терен от около 150 лв на декар, въпреки че в собствените ѝ документи фигурира средна цена от около 134 лв на декар. Това реално прави около 30 милиона (подобни числа фигурират и в т.нар. информационен лист). Цената би била такава обаче, само ако всички имоти бяха маломерни, имаше налична към днешна дата инфраструктура и имаше пазар - търсене на подобни имоти - което изобщо не е така. Ако се направи дори елементарен преглед на цените на имоти, оказва се, че цената на отчуждаването може да се окаже доста по-ниска, не повече от около 20 милиона и то ако имотите са придобити (възстановени) законно, за тях няма обезщетения и са спазени всички изисквания за актовете, свързани с това, посочват от "Запазете Бедечка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови