Чудесата се сбъдват, свободата се извоюва: днес имаме средството, с което да преборим COVID

Александра Маркарян 04 декември 2021 в 23:36 5698 1

"Празникът Ханука е празник на светлината. Без светлина няма живот. Да не забравяме, че чудесата се сбъдват, че свободата трябва да се извоюва и че трябва да пазим винаги светлината, която ни води в правилната посока. Хаг Самеах! (Весел празник!)"

С тези думи председателят на Организацията на евреите в България доц. Александър Оскар се обърна към членовете и приятелите на еврейската общност, събрали се в Централната софийска синагога за запалването на седмата свещ за празника на светлината Ханука.

На церемонията тази вечер присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, зам.-посланикът на Израел в България Наама Леви, посланиците на Германия, Испания и Италия.

На Ханука се празнува чудо, случило се през 3597 г. от еврейския календар (165 – 167 г. пр.н.е.). Тогава Израел е под елинска власт, управляват Селевкидите. На евреите е забранено да живеят по законите на Тората, службата в Храма е забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигат на въстание. Малобройните въстаници побеждават многобройната войска. Когато влизат в осквернения храм, те трябва да запалят отново светлината, но намират една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Става чудо – светлината гори в свещника не един, а осем дни. Точно толкова са необходими за приготвянето на ново осветено миро. Ханука отбелязва първия път в историята, когато един народ въстава за духовната си свобода.

В продължение на 8 дни всички синагоги палят свещите в ритуалния свещник - ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

"Бих искала да обърна внимание на един аспект от историята на празника, на който рядко обръщаме толкова внимание - въпросът за това защо и как са намерили сила в себе си макабейците да запалят малката каничка с олио, която са намерили в храма, която привидно и категорично е можела да стигне само за един ден. (...) Не можем да не си задаваме въпроса: „А защо са го запалили? Знаели ли са, че ще гори осем дена? Какво са очаквали да се случи?. По-скоро са знаели, че ще гори само един ден".

Отговорът на мъдреците ни казва, че евреинът винаги трябва да извърши своята част от делото, за да очаква след това Бог да се присъедини към него и да му помогне чрез чудо. Всеки от нас трябва да извърви своя път. Всеки от нас трябва да извърши своята работа и едва тогава ще се случват чудеса - каза София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет. - Да, ние се прекланяме пред Бог му благодарим за онова, което е извършил за нас, но нека не забравяме и подвига на хората, на онези, които са били в по-слаба позиция, но са повярвали в себе си, повярвали са и в Божията подкрепа и в това, че ще успеят. Надявам се и ние да почерпим от примера им и да намерим сили в себе си, дори когато нещата изглеждат невъзможни. Когато се изправяме пред огромни предизвикателства, да направим първата стъпка, а след това и още една, и още една и да не се отказваме никога да се стремим към това светът да стане по-добър, по-свят. Такъв, какъвто ни се иска да бъде."

За огромното предизвикателство на пандемията говори доц. Оскар, който е и началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

"През последните близо две години ние живеем в много трудни времена. Всички ние сме участници в една битка с невидим враг - с вируса, причиняващ COVID. За щастие, през последната една година имаме вече ваксина - средство, с което да преборим тази коварна болест", каза той и подчерта, че както макабейците са извоювали свободата си, така и ние днес трябва да отстояваме колко е важно хората около нас да се ваксинират, за да успеем да се преборим. "Това е битка, която можем да спечелим, само ако сме решителни" - подчерта той.

Във време на изпитания се нуждаем от светлина, сили и вяра, от опора, която можем да намерим в традициите и ценностите, които носим, посочи кметът Фандъкова. Неведнъж сме преминавали през различни изпитания и сега преминаваме през различни кризи, но сме се справяли и ще се справим и този път, защото успяваме да съхраним всичко ценно, нашите добродетели, щедростта, мъдростта и човещината, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

clinical

05.12 2021 в 00:20

А когато и третата доза вакса не дава желания ефект, а само въпроси, обявявате всички за неваксани и слагате 4 доза.
И така: А) до времето, дет няма кой да задава въпроси или Б) докато няма къде да задава въпроси.
А чудото на Ханука затова е чудо - няма и един свидетел...