Членове на Обществения съвет към ЦИК настояват за умереност, за да не се наруши доверието в изборите

OFFNews 27 октомври 2023 в 20:34 2211 0

машини

Снимка Архив

Девет неправителствени организации, членове в Обществения съвет към ЦИК, излязоха със становище за напрежението около машинното гласуване, в което призовават политическите формации и медии да коментират умерено и да проверяват информацията, която представят в публичното пространство, за да не рушат доверието в изборния процес и демократичните институции.

"Настояваме отговорните за организацията на изборния процес институции ясно и категорично да внесат успокоение в надеждността на отчитането на гласуването с бюлетина от машинно гласуване, така че да се проведе нормален изборен ден в тази и следващата неделя", се казва в становището, изпратено минути преди ЦИК да отмени машинния вот.

Ето пълния текст на съобщението, без редакторска намеса:

Възникналото днес в общественото пространство напрежение около машинното гласуване за пореден път внася недоверие в изборния процес.

Още след парламентарните избори от април 2021 г., партиите превърнаха технологията на гласуване в основна реторика на кампаниите си. Същевременно именно тези парламентарно-представени партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има активисти в секциите. С постоянните обвинения за манипулиран вот политическите формации обезценяват усилията и на техните симпатизанти.

Не на последно място по този начин се намалява и доверието в избраните след това институции.

С поправките в Изборния кодекс, приети в края на 2022г., 48-мото Народно събрание внесе промяна в начина на отчитане на машинното гласуване и то гласи: “Чл. 430. (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2022 г.) След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване.”

С тези промени машините за гласуване бяха превърнати в принтери. Отпечатваните от тях разписки са именно споменатите в чл. 430 бюлетини от машинно гласуване и те описват ясно за кого е подаденият глас, могат да бъдат проверени за вярност от избирателя, преди да бъдат пуснати в съответната изборна кутия (урна), съхраняват се заедно с другите изборни книжа до следващия избор, вкл. за целите на евентуално обжалване.

Както на изборите за Народно събрание през април 2023г., излъчили настоящия парламент и неоспорени от нито една политическа сила, така и в тези избори резултатът от гласуването няма да бъде отчитан нито директно от устройствата, нито от флаш-паметите. Вотът на избирателя и
неговото отчитане, става според изписаното на бюлетината от машинното гласуване чрез ръчното им преброяване от членовете на СИК.

Така няма никаква възможност евентуална “манипулация” в машината за гласуване да промени изборния резултат. Предвид многобройните коментари в публичното пространство от последните часове относно “кодовете” на машините, тяхното значение и предполагаеми манипулации в машинното гласуване чрез заснемането им, бихме желали да припомним значението на някои основни криптографски понятия.

- Криптографски ключ – сравнително дълга последователност от знаци, които се използват за криптиране (кодиране) на дадена информация, по начин който прави нейното разчитане изключително трудно без използването на този (или допълващ го) ключ.

- “Хеш” код (криптографска контролна сума, криптографски идентификатор) – уникална последователност от знаци, резултат от обработката на определена информация с предварително известен публичен алгоритъм. Уникалността на този код гарантира, че съответната информация не може да бъде променена в никаква степен, без тази промяна да доведе до промяна в него. При съмнение, всеки може да приложи публично известния алгоритъм върху въпросната информация и по този начин да установи дали тя е била междувременно променена (няма да се получи същия "хеш").

Криптографските ключове, с помощта на които се криптира информацията в машините за гласуване, се съхраняват от ЦИК и ползването им може да става само с парола, съставена от три части, известни на трима от нейните членове. Т.нар. “хеш код” за текущата версия на софтуера, инсталиран за дадения избор, е публична информация и се публикува от ЦИК. Хеш-ът заедно със системната разписка, показваща, че в машината няма подадени гласове отпечатвана при старта на изборния ден се поставят на видно място във всяко изборно помещение, в което може да се гласува с машинно устройство.

Призоваваме политическите формации и медии да коментират умерено и да проверяват информацията, която представят в публичното пространство, за да не рушат доверието в изборния процес и демократичните институции.

Настояваме отговорните за организацията на изборния процес институции, ясно и категорично да внесат успокоение в надеждността на отчитането на гласуването с бюлетина от машинно гласуване, така че да се проведе нормален изборен ден в тази и следващата недели.

Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация

Българско сдружение за честни избори и граждански права – Пловдив

Европейска асоциация за защита на човешките права – България

Институт за развитие на публичната среда

Институт за социална интеграция

Сдружение „България на гражданите"

Сдружение „Демокрация и законност“

Сдружение „Памет“

Федерация на независимите студентски дружества

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика