Кой пусна кабела убиец в София? От Триадица отговарят: Някой

От района не казват кой е собственик на павилиона, където загина 16-годишно момче

OFFNews 15 февруари 2021 в 10:20 17111 0

Снимка Архив

Кметът на "Триадица" Димитър Божилов

Столична община започва проверка в район "Триадица", за да се установи с кого са сключени договорите за наем на павилионите пред болница "Св. Иван Рилски", където вчера ток уби 16-годишно момче. 

Не можем да кажем кой е собственик на павилионите, води се разследване, заявиха за OFFNews от районната администрация. 

Има съмнения за неправомерни действия, заяви зам.-кметът по строителство на района Христо Вълчанов по бТВ. По думите му нелепият инцидент най-вероятно се дължи на неправомерно захранване с ток. Според ЧЕЗ отговорност носи този, който се е захранвал с въпросния кабел. Електромерът, откъдето се захранват обектите, се намира от другата страна на бул. "Иван Гешов" и пресича целия булевард, а след като излиза изпод земята през шахта, върви по металния парапет на улицата. 

По първоначална информация именно за този парапет се е хванало момчето, след като стъпило на металното ограждение на капака на шахтата. ЧЕЗ отрича да е собственик на шахтата, а според зам.-кмета Вълчанов "някой е пипал там". 

Чия е вината за случилото се, ще кажат разследващите органи, но има съмнения за неправомерни действия. Говорим за оголен кабел в шахта. Това не е нормално, заяви зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов. 

Кметът на Район „Триадица” Димитър Божилов посочи пред Нова тв, че "районната администрация не носи отговорност за електроразпределителните шахти". 

Съгласно Закона за енергетиката, това е отговорност на електроразпределителното дружество. Отделно - търговският обект, който е захранен с този кабел, не е общински. Той не е част от имотите, които общината е отдала на частни търговци. Той се намира в регулацията на двора на болничното заведение, който по същество е държавна собственост, допълва Божилов по Нова тв. 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов определи комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент. Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски", комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден.

Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски", с което изисква, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая, съобщиха от МЗ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !