Кабелът убиец е захранвал незаконно павилион на варненската фирма Дениа 2016

Георги А. Ангелов 15 февруари 2021 в 18:51 10438 0

Павилионът свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар и смърта на 16 годишното момче на пешеходна пътека на бул. „Акад. Иван Гешов“ се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД. Обектът е регистриран в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016г. Това съобщиха от администрацията на столичния район "Триадица". OFFNews се опита да се свърже с Иван Иванов, който е едноличен собственик на фирмата, чрез посочения в регистрите телефонен номер, но той не вдигна. Фирмата е регистрирана във Варна.

"Трагичният инцидент ни разтърси не само като служители, но и като хора, и като родители. Считаме, че истината за случилото се не бива да остане неразкрита, нито отговорните лица-ненаказани", се казва в съобщението от Район „Триадица“. В името на разкриването на истината, районният кмет Димитър Божилов (Демократична България) е сформирал работна група от експерти, която днес е извършила оглед на мястото на инцидента и сне снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи.


Най-важните констатации от проверката са следните:

В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

- Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.

- Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021г. Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016г. По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019г., по което до днешна дата няма отговор.

- По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда- чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови