Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бургаската болница изследва слуха на новородени с техника, дарена от "Българската Коледа"

OFFNews 28 ноември 2014 в 06:06 2623 0

В последните две години в България се работи сериозно за въвеждане на ранното диагностициране за нарушенията на слуха. Откриването на вродена глухота и различни степени на слухово възприятие в най-ранна детска възраст позволяват преодоляването на дефекта и детето да не изостава в своето развитие. По инициатива на “Българската Коледа” в бургаската болница е дарена специална апаратура за изследване на слуха, съобщава БНТ.

Досега в болницата не е имало такава техника. Модерната апаратура е предоставена на лечебното заведение преди около месец. Сега всички новородени бебета преминават през това изследване още на втория ден след раждането си.

“Това е апарат, изключително полезен за нас, тъй като, както знаете, в Европа скрининговите изследвания на деца са национални програми и се изпълняват задължително в европейските държави. В България все още не е застъпено, но с тенденция да стане”, коментира началникът на отделение “УНГ” в МБАЛ-Бургас д-р Даниел Петков.

С новата апаратура са изследвани около 150 бебета и малки деца. При новородените не са открити нарушения в слуха, а при две деца на възраст 2 години са установени проблеми и те вече са насочени към специалист. Апаратурата е абсолютно безвредна и с нея се изследва вътрешното ухо. Бебето не усеща нищо, а неонатолозите виждат от разпечатката дали слухът му е нормален или има проблем.

“Всяко новородено дете би трябвало да се изследва по този начин и в зависимост от това дали има намаление на слуха или не, по нататък тези деца с намаление на слуха има определена програма, по която се проследяват”, добави д-р Петков.

Едно изследване продължава около 5 минути и вече е задължително за всички бебета, които се раждат в бургаската болница.

Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са като:


• Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС.

• Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв.

• Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка.

• Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.

Дарението може да бъде направено и с банкова карта директно на официалната интернет страница на президента.

Редът за кандидатстване за получаване на подкрепа от "Българската Коледа" е описана подробно в няколко стъпки на официалната страница на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews