Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Българската Коледа": Историята на Мария Якимова

Вероника Шербанова 25 ноември 2014 в 14:41 4475 0

Мария Якимова е едно от децата, подпомогнати при последното издание на инициативата „Българската Коледа“.

Мария е с увреден слух. Със средства, събрани по време на инициативата тя получава нов речев процесор, тъй като нейният не е сменян от поставянето на кохлеарен имплант преди 12 години.

Родителите на Мария разбират, че тя не чува, когато детето е на година и половина. В рамките на една година опитват да помогнат на момичето с обикновени апаратчета, които усилват звука, но те не дават резултат.

Когато Мария е на 2 години и 7 месеца й поставят кохлеарен имплант.

Това се случи през 2002 година. След това тя трябваше да се учи да чува всеки отделен звук и започна малко по малко да чува. Обучението й продължи години наред, стъпка по стъпка, разказва майката на детето Анна Якимова.

В момента Мария е на 14 години и учи в масово училище. Можем да говорим по телефона и общува съвсем спокойно, а заради дългото обучение по говора й почти не може да се разбере, че има този проблем. Без речевия процесор обаче Мария не чува изобщо, обясни тя.

Преди близо година момичето получава нов речев процесор, тъй като нейният не е сменян в продължение на 12 години – от поставянето на кохлеарния имплант през 2002 г.

Изключително сме благодарни на всички, които пускат SMS-и за „Българската Коледа“, каза Анна Якимова.

„Българската Коледа“ обаче е една благотворителна инициатива и не е редно държавата да разчита само на благотворителност, заяви Якимова, като уточни, че държавата не заплаща поддръжката на речевите процесори.

Ние сме от щастливците, които през годините не са имали големи проблеми с речевия процесор. Налагали са се ремонти, но далеч не толкова много, посочи Анна Якимова.

Самият апарат струва около 10 000 лева. Той беше предоставен на Мария безвъзмездно от Министерството на труда и социалната политика. След като изтече 3-годишната гаранция обаче, ремонтът го поемат родителите. Ние сме платили за ремонти около 700-800 лева, обясни тя.

В рамките на последната година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ събра дарения в размер на 2 160 000 лева. Последното издание на „Българската Коледа“ се проведе под мотото „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“.

С близо 950 000 лева са подпомогнати лечението и рехабилитацията на 524 деца. 81 от тях страдат от вродена глухота и имат кохлеарни импланти, които се нуждаят от подмяна.

Със средства от „Българската Коледа“ са осигурени още лекарства на 72 деца, а 347 деца с неврологични заболявания пък са подпомогнати за осъществяване на рехабилитация.

В рамките на миналогодишното издание на „Българската Коледа“ е закупена апаратура за общо 30 болници.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews