ИСУЛ получава микроскоп от дарения за "Българската Коледа"

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2014 в 19:46 3748 0

Очната клиника на болница "Царица Йоанна" ще получи микроскоп от дарения на "Българската Коледа". 

80 до 90% от София, Софийска област и от страната, които имат спешни очни проблеми, се оперират в Клиниката по очни болестни на болницата. Годишно през нея за преглед минават около 3500 деца.

Новият микроскоп ще даде нови възможности за визуализиране на увредените тъкани на очите и след това за тяхното възстановяване.

Клиниката вече се е сдобила с коаксиален микроскоп, който може да "вижда" в дълбочина и дава възможности за хирургична интервенция. Апаратът е бил закупен още през 1991 година, но вече е морално остарял. Сега клиниката има възможност да получи нов апарат благодарение на "Българската Коледа". 

Новият микроскоп ще е полезен за възстановяване на детското зрение при спешни травми, които особено в най-ранна детска възраст, са разнообразни. Най-вече става случаи за наранявания на очите при инциденти.

В клиниката има добре подготвени специалисти, които могат да работят с апаратурата.

"Много ми харесва тази приемственост, че всеки президент продължава тази традиция и по този начин оказват помощ на нуждаещи се от апаратура деца", каза пред БНР доц. Руска Христова от болницата.    

Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са като:

• Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС.
• Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв.

• Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка.

• Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.

Дарението може да бъде направено и с банкова карта директно на официалната интернет страница на президента.

Редът за кандидатстване за получаване на подкрепа от "Българската Коледа" е описана подробно в няколко стъпки на официалната страница на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови