Бременни в цялата страна се оплакват от дискриминация на работното място

OFFNews 21 ноември 2014 в 11:06 10530 9

Сигнали за дискриминация от бременни се подават постоянно и от градове в цялата страна в Комисията за защита от дискриминация.

В много от случаите жени са подлагани на тормоз на работното място, след като са съобщили, че са бременни.

Особено фрапиращ е случаят на жена, работеща в кафене. След като забременяла, жената била подложена на непрекъснат тормоз. Тя карала трудна бременност, поради което представяла на шефката си болнични, които обаче не били приемани.

Освен това от кафенето непрекъснато я карали да подаде молба за напускане, тормозели я по телефона и й обяснявали, че няма полза от нея.

Поради целия стрес жената вдигнала кръвно и била приета в болница, а детето починало ден след раждането. Случаят се разглежда в момента от КЗД.

Комисията е разгледала и случай на тормоз и промяна на условията на труд на служителка, след като забременяла. На жената е отнето правото да излиза в обедна почивка, а накрая дори е уволнена с обяснението, че не притежава необходимите качества за работата. Стресът от това, с което се сблъскала, се е отразило на бременността й и на няколко пъти се появила опасност да загуби бебето.

След като жената подала сигнал в КЗД, от Комисията са наложили глоба на управителката на фирмата, съобщи „Телеграф“.

Комисията за защита от дискриминация е наложила глоба и на мобилен оператор след оплаквания на служителки, на които са били отказани социални придобивки, след като са се върнали от майчинство, а на една от тях е била намалена заплатата.

Сигнал е подаден и срещу пловдивска фирма, която задължава служителките си да плащат по 700 лева неустойка, ако забременеят.

Такава клауза е включвана в договорите, които фирмата предлагала на служителките си при наемането им на работа.
Сигналът е подаден от млада жена, която кандидатствала за работа във фирмата. Тя отказала работата и подала сигнал в КЗД.

След това обаче жената не се явила на заседанията на Комисията и преписката била прекратена заради липсата на достатъчно доказателства.

Сигнал в КЗД е подала и жена, която не е била наета от фирма, тъй като е на 30 години и има вероятност да забременее. От фирмата дори обяснили, че вече наемат само жени над 50-годишна възраст, тъй като за тях не съществува подобна опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!