Деяна Костадинова на съд за дискриминация заради IntegrateMangali

Владимир Йончев 18 март 2013 в 14:55 6189 22

Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова ще отговаря пред Комисията за защита от дискриминация заради допуснатия гаф на президентската администрация, при който ромите бяха наречени мангали.

Това се случи по време на пребиваването ù в администрацията на държавния глава, където беше секретар на президента Плевнелиев по социалната политика.

По нейно време бе изготвена Националната стратегия за интеграция на ромите (2012-2020). В сайта на президентството обаче тя излизаше под името NationalStrategyIntegrateMangali.

Сигналът срещу президентската администрация е внесен в Комисията за защита от дискриминация от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Тя ще бъде разгледана на 19 март от първи състав на Комисията, съобщиха от пресцентъра на КЗД.

"Според сигналовносителя информацията станала достояние на неограничен кръг лица и била отразена от редица електронни медии. След многобройни съобщения във връзка с наименованието на файла администрацията го променя с „13. NationalStrategyIntegrateRoms.pdf”. Сигналовносителят подчертава, че определянето на ромското малцинство като мангали представлява дискриминация по етнически признак", пишат още от КЗД в резюме за сигнала, който ще бъде разгледан на предстоящото заседание.

След публикацията на OFFNews от Президентството изпратиха прессъобщение, в което се обяснява, че отговорността е на техническият служител, а Деяна Костадинова не е пряко или косвено ангажирана със случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!