БПЦ не е изказала съболезнования по повод убития френски свещеник

OFFNews 02 август 2016 в 21:10 4986 6

Снимка БГНЕС

Във вторник вечерта отдел "Връзки с обществеността" на Българската православна църква разпространи изявление, от която става ясно, че нашата Църква не е изказала съболезнования по повод убития от терористи-ислямисти отец Жак Амел - помощник енорийски свещеник в Сент Етиен дю Рувре.

Публикуваме изявлението без редакторска намеса:

"ИЗЯВЛЕНИЕ по повод обвинения към ръководството на БПЦ в липса на съпричастност с жертвите на поредното покушение срещу християни

Във връзка с изказана частна позиция от г-жа Теодора Димова в „Мъченик или еретик”, обвиняваща ръководството на Българската православна църква (БПЦ) в липса на съпричастност с жертвите на поредното покушение срещу християни, и на спекулации по темата, че нашата Църква не е изказала официална позиция и съболезнования по повод убития от терористи-ислямисти отец Жак Амел - помощник енорийски свещеник в Сент Етиен дю Рувре, Франция, заявяваме следното:

В последно време в много страни по света, като последица от насилие, войни, бедствия и инциденти загиват много хора, което съвсем естествено буди нашата тревога, покруса и съчувствие. Последните терористични актове във Франция, Германия и други страни от Европа също предизвикват нашата загриженост от нарастване на насилието и предизвикват нашето християнско състрадание към близките и сънародниците на стотиците невинни жертви.

Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ винаги са откликвали със съчувствие и съпричастност по повод на бедствия и терористични актове, при които са загивали невинни хора от различна националност, вероизповедание, обществено положение и убеждения. Българската патриаршия през последните години изразява последователно своята позиция срещу насилието и заявява по съответния начин своите най-искрени съболезнования по повод на антихуманни и варварски терористични актове, които се извършват от екстремистки настроени групи.

Такава е била винаги неизменната реакция на БПЦ както при инцидента в московското метро през юли 2014, при терористичните актове в гр. Волгоград през 2014, по повод на трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ през ноември 2015, така и във връзка с кървавите атентати в Брюксел и в Ница в деня на националния празник на Франция през 2016 г. Послание на Българския патриарх до съответните църковни и държавни власти в южната ни съседка беше изпратено и по повод на кървавите атентати в Истанбул и в много други случаи, когато жертви на насилие са ставали стотици невинни хора независимо от тяхната религиозна вяра и културна принадлежност.

БПЦ е изразявала постоянно своята християнска позиция, и е отправяла молитви и съболезнования, и в случаите на отделни пострадали духовници и миряни. За това свидетелстват многобройните изявления срещу гоненията на християни в Сирия и Близкия изток и конкретно по повод на отвлечените в околностите на Алепо двама архиереи от Антиохийската патриаршия и от Сиро-яковитската църква.

Със съжаление и болка трябва да отбележим, че поради ежедневното нарастване на насилието и терористичните актове срещу християни в страните от Европа и Близкия изток, в много случаи, когато по света са загивали и страдали за вярата си християнски духовници и миряни, поради едни или други обстоятелства, не сме успявали да заявяваме своевременно официална позиция и да изказваме съболезнования по всеки конкретен повод. Това обстоятелство съвсем не означава, че като християни не страдаме и не се молим за всяка душа, която скърби и страда тук на земята, и за всеки човек, чиито живот е отнет по насилствен начин и си е отишъл преждевременно от този свят. От липсата на едно или друго официално съобщение по повод на конкретен трагичен инцидент не би следвало да се правят генерални изводи за позициите на Светия Синод или да се внушават в медийното пространство субективни възгледи и оценки на отделни автори като меродавна преценка за официалната позиция на БПЦ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

03.08 2016 в 10:51

Трафо, това вашата църква ли е? Питам, щото по моите наблюдения тя си е само на себе си. Ако някои хора, водени от насажданото столетия суеверие, ходят да палят свещи и да целуват стъклото пред някоя икона (икона значи образ, нали знаете?), това не прави църквата тяхна. Сложна и дълга история.

Поздрав!

11841

4

трафоПОСТ

03.08 2016 в 10:45

А, съчувствие, съболезнование от нашата църква? За толкова години комунистически терор и преходен произвол, нашата църква има само две изказвания, срещу гей парада и срещу концерта на Мадона. И двете заклейми като дяволски неща. Вие сега, искате за един християнски свещеник убит от мюсюлмани в църква да си развалят хатъра с изявления и съчувствия. Нали не е от нашите, какво ги интересува,

29216

3

Лопе де Вега

03.08 2016 в 08:01

Щото е католически поп, затова. Най-страшния враг на нашите ченгета в раса. Е, сега ще се засрамят малко и другия път ще смънкат нещо в брадите си.

Поздрав!

29585

2

Izalina

03.08 2016 в 00:03

Простете ми невежеството, но не знам какво е "Мъченик или еретик". Сигурно е много важно издание ....

Гражданката/мирянката Димова дали допуска, че БПЦ има етерични помисли по адрес на ширещия се терор по света? Или щото този път в църква (католическа!) тъй трябва.

На мен не ми помага да чета безкрайните съболезнователни послания на президент, премиер, кметове и прочее... но пък тя не се дразни примерно, че те излъчват първо през фейсбук, а после протоколно.

Отговорът на БПЦ заслужи моите адмирации този път!