Пробив в системата: БПЦ не участва във Великия събор, архимандрит я "представлява"

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2016 в 06:24 8466 2

Снимка Фейсбук на Харалампи Ничев

Архимандрит Харалампи Ничев, клирик на Видинска митрополия, се е обявил за представител на БПЦ на Светия и велик събор на о. Крит. Църквата ни не участва на Събора. 

Ничев е публикувал свои снимки от сградата и околностите на Православната академия в Крит във фейсбук, където се е регистрирал като Анхиалски епископ, съобщи Двери бг.

Преди години Харалампи Ничев беше низвергнат от сан и разстриган от монашеска схима от Видинския епархийски съвет. Тогава той набързо напусна БПЦ и беше ръкоположен за Анхиалски епископ и митрополит в системата на разколническа структура в Гърция. После обаче беше възстановен отново в архимандритско достойнство от върховното ни църковно ръководство. Сега той се е представял сред делегатите като митрополит на БПЦ. Присъствал е и на срещата на предстоятелите, провела се преди откриването на Събора. 

"Решението на Българската православна църква е известно и то не се е променяло. Не знаем какво прави лицето Харалампи Ничев на събора в Крит", коментира главният секретар на Светия синод Герасим, цитиран от "Труд". За последно Ничев е служил с Дионисий в "Св. Александър Невски", когато свещениците отказаха да участват в литургии с него след зарята на Великден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8216

2

Uzer2

20.06 2016 в 12:10

Съобщение по повод появила се информация за присъстващ български духовник на Светия и Велик Събор
19 юни 2016 17:24, Отдел "Връзки с обществеността"

Във връзка с появилата се информация, че архимандрит Харалампий Ничев, клирик на Видинска епархия на БПЦ, понастоящем се намира на о. Крит, канцеларията на Светия Синод заявява, че Българската православна църква не е изпращала свои представители на форума в Православната академия в Крит.
След запитване от наша страна до секретариата на Събора бяхме уверени, че въпросното лице не фигурира в списъците на делегатите и няма официален статут. След сигнала екипът по сигурността ще има грижата да му отнеме баджа.
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=207048

17668

1

Руслан

20.06 2016 в 08:31

Как да има единение в душите при разкол в клира?