БПЦ не е следвала руската при отказа да участва на събора в Крит

OFFNews 27 юни 2016 в 19:30 4009 2

Снимка Архив

Българската православна църква (БПЦ) не е следвала руската при отказа да участва на Светия и Велик събор на православните църкви на остров Крит. Позициите им по спорния документ за отношението на православната църква към останалите християни са различни. 

Това каза йеросхимонах Димитрий от светогорския ни манастир „Св. вмчк Георги Зограф“ по bTV. Руската църква, с цялото си могъщество, обяви, че от догматична гледна точка няма проблем с тези документи. Месец и половина по-късно БПЦ заяви, че има голям проблем и ще настояваме да бъдат направени промени, каза гостът.

По думите му и след този събор ще продължи да има много проблеми, защото на него истината беше „разтегляна, свивана или замаскирана“. Говори се за икуменизъм – това е опасното. Вярата е веднъж завинаги предадена на светиите и, когато се появи модерното, значи онази вяра не е била съвършена и сега трябва да бъде поправена. Именно тук е конфликтът. В случая имаме замъгляване и промяна, каза йеросхимонах Димитрий. Той добави, че българският синод е на изключително високо ниво на почит в православния свят. 

В православието има традиция, която започва от учението на Господа Иисус Христос, през апостолите и светите отци и стига до нас. Не се променя нищо. Казва се „вяра, веднъж завинаги предадена на светиите“. Който прави промяна, рискува да излезе от този кораб на спасението, посочи той.

По думите му в светоотеческото богословие или си в Църквата, или си извън нея. Когато си извън нея, вече може да си разколник, еретик. Всичко извън Православната църква е измама, заблуждение. Думата, която светите отци използват, е „ерес“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

2

Nimart

27.06 2016 в 21:24

Няма висш клир, само ченгеджийница - КПСС-КГБ-ФСБ....

11959

1

Nick F

27.06 2016 в 20:14

"БПЦ не е следвала руската при отказа да участва на събора в Крит" да да, а слънцето изгрява от запад.