Борисов се захвана и със строителството на "магистрала от знание"

OFFNews 04 юли 2017 в 15:46 1659 0

Борисов се захвана и със строителството на

Държавата да впрегне целия си ресурс, за да може да ангажира всички деца в образователния процес. Това е едно от решенията, взети от правителството във вторник. Премиерът Борисов определи това като "магистрала от знание".

"Молбата или заповедта ми е, че това е най-важното нещо, това е магистрала от знание", каза днес той след заседанието на правителството и подкрепи думите си със статистика.

"Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече", каза той.

По думите му образованието е основен приоритет и за това ще бъдат заделени около 330 млн. лв. за увеличение на заплатите. Той обясни, че образованието в "Асеновград и Столипиново или където и да било" не е на ниво.

"Затова сигурно е правилно и необходимо и на полицаи, военни, санитари, доктори да се вдигнат заплатите. Всички искаме да се повишат. Решихме като начало незабавно да говорим за преподавателите. За тези, които създават образовани хора. Всичките ни други програми за иновации, растеж в икономиката минават през нивото на преподавателите“, коментира Борисов.

По думите му всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, и да е с познания от училище. Според него само това гарантира и просперитета на икономиката и държавата.

"Искаме всички институции да бъдат въвлечени всяко дете да посещава училище и да излиза от там ограмотено. Това с всички ресурси, които имаме трябва да бъде направено. Молбата или заповедта ми е, че това е най-важното нещо, това е магистрала от знание. Само с човешкия потенциал, който имаме може да достигнем до по-голяма производителност на труда“, допълни премиерът. 

Борисов заръча на министъра на образованието "да направи такава формула" заучителите, които преподават в по-трудна среда.

„Министърът на образованието трябва да направи такава формула, че тези учители, които работят в по-трудна среда, не искам да говоря аз за етноси, защото за всеки български гражданин и българче ни е важно и ценно, но преподавателите, майка ми е била учителка и знам, като си дойдеше казваше „надува ми се главата“. Не на всякъде еднакво лесно се работи с ученици, особено в тези райони, където трябва по-особена грижа. Скъпи мои, ако не успеем, в момента какво имаме? По-добрия шанс, по-доброто за данъкоплатеца, вижте кое е по-доброто, да отиде да тежи на социалната система?“, коментира Борисов.

По думите му по-лошото е да стане престъпник. И продължи с разсъжденията:

„Трети вариант няма. Когато обаче, отиде на тежестта на социалната система, тогава пък работещите българи казват: „Добре, докога ние ще им плащаме?“. Веднага се вкарваме в едно етническо напрежение и противопоставяме, става един омагьосан кръг и ако се замислят реално и едните, и другите, това е единственото, което е редно да се направи и се прави в момента. Постепенно от 1 септември да образоваме децата и да ги вкараме след това да работят. На практика, когато затвориха „Трудови войски“, тогава това беше един от инструментите да стават шофьори, мазачи, мозайкаджии или каквото и да било. След затварянето на „Трудови войски“, виждате процентите са близо 15% и нагоре“, обясни премиерът.

Според него на социалната система й ляга вече непосилна тежест. „Говорим за стотици милиони, които се дават. Затова ще задължим тези семейства да изучат децата си, ще дадем пари, ще инвестираме в учители, каквото е необходимо, но те трябва да се изучат. Това ще гарантира, че след 15 години няма да има толкова голям проблем в следващите поколения“, каза още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков