Бюджетът на НЗОК: 8% здравна вноска, 1 лв. пенсионерска такса при джипи

Нели Чолашка 27 ноември 2013 в 14:06 3964 3

Лекари. Снимка: OFFNews
Лекари. Снимка: OFFNews

 

Депутатите приеха днес окончателно и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г. Той предвижда касата да се разпорежда с общо 2 823 110 хил. лв. Здравната вноска остава 8%.

С него се променя и бюджетът за тази година, който ще бъде увеличен с 27 млн. лв., за да се разплати Касата с болниците. Парите ще дойдат от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Предвижда се от догодина ваксините отново да бъдат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването. Така парите за болнична медицинска помощ се увеличават с 29 млн. лева. Те ще бъдат получени при свиване на предвидения бюджет за подслушване, обяви през уикенда червеният депутат и министър в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев.

От догодина пенсионерите ще плащат 1 лв. за преглед при джипи. Останалата част от дължимата сума (2,90 лв.) ще се доплаща на лекарите с пари от държавния бюджет. Преди години имаше същата практика, но лекарите редовно се оплакваха, че не им доплащат или парите идват с голямо закъснение.

Окончателно са приети вече бюджетът на НЗОК и на Националният осигурителен институт.

Очаква се другата седмица депутатите да обсъждат и гласуват и държавният бюджет за следващата година. Той ще бъде обсъждан и гласуван днес от бюджетната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!