Отзоваха ректора на МУ-София с 263 гласа

Александра Маркарян 11 октомври 2016 в 14:04 11525 1

Изхвърлиха медиите от незаконното събрание на МУ, пази го полиция

Снимка OFFNews

Охранителна полиция, военна полиция и охрана от Факултета по фармация незаконно пази провеждането на Общото събрание на Медицинския университет-София, като единствената точка в дневния ред е смяната на новия ректор - проф. Вихра Миланова.

Залата беше заключена и делегатите проведоха по този начин заседанието.

На заседанието беше взето решение да се отзове ректорът на МУ проф. Миланова с 263 гласа, съобщи пред OFFNews бившият ректор на МУ проф. Ваньо Митев. По думите му в залата има 330 души. 

OFFNews проследи заседанието на място. 

Журналисти не бяха допускани, а всеки "делегат" на нелегалното събрание (провеждането му дори не е обявено на сайта на МУ, което е задължително) бе агресивно приканван да извади поканата си и да я покаже още на входа на охраната, след което да се регистрира, съобщи репортер на OFFNews.

Защо охранителна полиция и военна полиция пазят незаконно събранието не е ясно. Пред залата, в която се провежда форумът - киносалонът на ВМА - има поне шестима въоръжени полицаи от охранителна полиция, а преди началото влязоха шестима от военна полиция. Шестима са и охранителите, изпратени от Фармацевтичния факултет, който се намира на ул "Московска".

Пред залата са разлепени статии от днешния брой на в. "Труд", която уверява делегатите, че събранието им е законно.

Първоначално охраната казваше на журналистите, че делегатите ще решат дали събранието да е закрито или открито, но още преди да започне, един от охранителите се изпусна: "Нали сте тук? След края ще разберете всичко." Преди минути охраната потвърди: събранието е закрито.

В залата е бившият ректор проф. Ваньо Митев, а за организатор на събитието се представя бившият главен секретар Алексей Алексеев. 

"Събранието е незаконно. Има внесени жалби в съда. Утре на пресконференция ще дадем повече информация за действията, които ще бъдат предприети", коментира ректорът на МУ-София за OFFNews.

Директорът на болница "Александровска" доц. Костадин Ангелов, който открито подкрепи новия ректор проф. Миланова, е бил изгонен от залата, където се провежда събранието.

Той обяви това на страницата си във Фейсбук. 

Демокрация в действие... Днес се провежда нелегитимното Общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после след като свери данните ми от личната карта ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на Правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата..., написа той. 

По непотвърдена информация в момента делегатите гласуват дали ректорът проф. Миланова да бъде "отзована".

Проф. Вихра Миланова бе избрана за ректор през април на мястото на управлявалия два мандата проф. Ваньо Митев. Той се разследва за злоупотреби, разкрити във вътрешен доклад на Министерството на образованието и науката.

Делегати в залата съобщиха по телефоните си, че залата е била заключена и никой не може да излезе от нея.

Малко по-късно вратите бяха отворени, в момента гласовете се броят.

От залата се чуват ръкопляскания - вероятно заради отзоваването на ректора проф. Миланова. 

Пред OFFNews проф. Ваньо Митев заяви, че проф. Миланова е отзована с 263 гласа. По думите му в залата има 330 души. 

По непотвърдена информация единственият кандидат за нов ректор на МУ е проф. Виктор Златков - бивш директор на Майчин дом и брат на първата жена на Бойко Борисов. 

Докато течеше гласуването, един от гласувалите - проф. Димка Хинова от катедрата по анатомия - излезе и потвърди пред журналистите, че единствената кандидатура е на проф. Златков. Докато тя говореше, Алексеев излезе, привика я и публично започна да й се кара, че говори пред медиите въпреки предварителния инструктаж.

Преди проф. Хинова, поне 5-6 души излязоха от залата и подминаха мълчаливо въпросите на журналистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

11.10 2016 в 14:46

незаконно пази незаконно провеждането на Общото събрание на Медицинския университет-София.


Манхатън, март месец, мъгла, мафията моли майор Митев за милост.
Мека, мараня, мек миндер, млад ма.аф мърка и мърмори, Машала майор Митев, машала.