Библиотекарите излизат на протест днес

OFFNews 20 май 2022 в 11:32 1234 0

Изложба в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на неговата

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Изложба в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на неговата "История славянобългарска" в националната библиотека, 11 май 2022 г.

Библиотекарите излизат на протест днес, 20 май. Причината е неизпълнено от държавата споразумение за въвеждане на минимални начални основни заплати за професията. Исканията на протестиращите са и за увеличение на субсидиите за всеки един назначен служител.

Служители на Столична библиотека ще протестират пред сградата ù от 14 до 15 ч. днес.

От КТ "Подкрепа" припомнят за подписаното 18 декември 2020 г. допълнително споразумение към браншовия колективен трудов договор на библиотеките, в което са поставени условия за въвеждане на минимални начални основни заплати. То не се изпълнява, пишат от синдиката.

"Днес библиотеките в България са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции", допълват оттам.

Исканията им са преди очакваната актуализация на бюджета от 1 юли 2022 г. включват: увеличение с 40% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходими са 10 288 863 лв., включително за възнаграждения. Те настояват и да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1177 на 1200.

"Библиотеките отдавна не са храм, в който се влиза на пръсти и се мълчи. Ние предлагаме както образователен, така и информационен, културен и социален продукт. Това няма как да се случи без средства. Както няма опера без декори, така не може да има и продукт, произвеждан от обществената библиотека без финансиране", казва Теодора Дянкова - зам.-директор на библиотека "Любен Каравелов" в Русе - пред БНТ.

Библиотеките се финансират подобно на училищата, но докато в тях парите "следват" ученика, в обществените библиотеки говорим за субсидирана бройка. Всяка получава сума за щата си. От тези средства се изплащат заплати, осигуровки и голяма част от парите свършват. С останалия процент се плащат режийните разходи, купуват се книги, правят се текущи ремонти и се осъществява някаква дейност, "защото смисълът на библиотеката са нейните читатели", добавя тя. Едва малко над 15% от бюджета на русенската библиотека остават за цялата дейност на библиотеката и за цялата издъжка на сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови