Бездомник умира на улицата - отказват му помощ, нямал осигуровка (обновена)

Симона Костадинова Последна промяна на 20 август 2015 в 20:31 9944 22

От два дни Спешна помощ в София отказва да прегледа бездомен мъж, който е в тежко състояние. Мъжът се намира в района ул. Цар Иван Асен II и продължава да седи там и при днешните дъждове.

За това сигнализира нашият читател Ясен Койчев, който изпраща и снимков материал. Той е изпратил копие от сигнала си на здравното министерство, социалното министерство и Дирекция „Национална система 112”.

По думите му мъжът от пет дни е неподвижен, в безпомощно състояние и с огромни кървави екземи по краката. Има проблеми и с отделителната система. По-късно стана ясно, че човекът е бежанец от Либия.

"Добри хора са му дали нещо като матрак или остатък от диван и нещо да се завие. Други хора му носят вода и храна. Човекът е във видимо безпомощно състояние", разказва той.

Хора от квартала решили да се обадят на телефон 112, който има за цел да разпределя сигналите на гражданите, защото преценили, че състоянието му е тежко и има нужда от лекарска помощ. Първият подаден сигнал бил вчера в 18.05ч., но по думите им нищо не последвало. Затова Койчев решил да се обадят пак днес, това станало в 10:15 часа.

"Прехвърлиха ме към Спешна помощ там ми се накараха и ми заявиха „ абе та вие мислите ли че ТОЯ има здравна осигуровка, а и коя болница ще го вземе?! Това не е в моята компетенция”. След около час, действително се е появила линейка, но са си взели по кафе и си заминали", разказва той.

Припомняме, че за оказване на спешна медицинска помощ не се изисква лицето да е здравно осигурено. Именно това често се превръща в повод за злоупотреби. 

От OFFNews се опитахме да се свържем с директора на "Спешна помощ" Георги Гелев, за да разберем какъв би коментирал изказването на служителката си и как трябва да постъпи гражданин, за да помогне в подобна ситуация, но не успяхме да се свържем с него.

В крайна сметка се свързахме с дежурен експерт на здравното министерство, който обясни, че вероятно състоянието на човека наистина не е спешно и няма как да бъде настанен в болница. Оттам посъветваха при подобни случаи да се търси МВР, откъдето могат да открият самоличността на бездомния, да потърсят негови близки и роднини и да започнат процедура по приемането му в център за настаняване.

След публикуването на материала стана ясно, че нашият читател отново се е обадил на 112, като е поискал да го свържат с полицията, както посъветваха от здравното министерство.

"Убеждаваха ме, че полицията нищо не може да направи – даже не могат да го арестуват за липса на лична карта и евентуално хоспитализиране за лечение до установяване на самоличност – с други думи да бъде лекуван въпросното „ЛИЦЕ” и ме свързаха със спешна помощ. След дълго обяснение ми бе обяснено, че навярно такива случай с бездомници приключват с посещение на Спешна помощ на място и отказ от страна на бездомниците да бъдат прегледани, хоспитализирани и предадени на социалните служби", разказва Койчев.

В крайна сметка на място прислигнала линейка, като епипът се обадил на Койчев и заявил, че "тук няма човек и явно е избягал". Мъжът веднага отишъл на място и се оказало, че бездомният е на там. Очаква се там да пристигне и екип на полицията, който все пак да установи самоличността на човека.

От OFFNews ще продължим да следим случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2015 в 15:13

За съжаление, пак нищо не е наред. Тази сутрин лагерната управа е изхвърлила бежанец Камал на улицата и той е в неизвестност.

21.08 2015 в 12:43

Що-що ... Щото системата е толкова омазана, че никой не знае какво да прави, и нищо не работи. 112 нали има? Хубаво, ама и той толкова работи. Ей го - ако не беше казала за социалните - никога нямаше да се сетя да търся такава служба. Хубаво си се сетила - сега вече и аз ще знам, и ще казвам на други, само че разпространението на такова знание не трябва да е работа на частни лица и "случайно ме подучиха в един сайт", ами точно това е работата на умъртвената държава. Която по Конституцията уж е социална.
Мани ...
Благодаря за акъла.

21.08 2015 в 10:52

като си некомпетентен нищо няма да свършиш. Не казвам че съм особено компетентна, но реших къде къде по лесно такъв случай. При нас една жена напълно пропаднала, бездомна, умирисана, някои казват сляпа, седи, лежи и проси, пред гол. магазин. Дни наред. Знаем я- преди събираше втор. суровини и беше вечно пияна. Обадих се на социалните, след издирване на телефона им. Още същия ден я прибраха, проучих- държали са я няколко дни даже в болница, и я върнаха. Е, по закон не могат повече. Нито да я държан вечно, нито да я настанят- тя няма роднини или ако има отдавна не ги знае. Трябва да бъде освидетелстване и тогава настанена. Но и за това си има изисквания. След мен явно и други са постъпила така- тя повторно изчезна, върна се облечена, чиста и подстригана. Та не ми е ясно защо тези не са потърсили когото трябва.

21.08 2015 в 10:17

А къде е църквата? Тазу, дето иска да се въведе задължително вероучение в училищата?

21.08 2015 в 10:08

Е,какво се оказа,тъпаци.Човекът нямал спешен медицински проблем.Трябва наистина да сте много тъпи след като още не сте разбрали това и продължавате да да се пените.Той дори нямал медицински проблем(настанен е в бежански лагер).Две страници безсмислени коментари от истински идиоти и накрая пак никой не разбра ,че не вие определяте спешното състояние-ти му го казваш,ма оно ти не верва,щото е тъпо и няма възможност да се промени.

21.08 2015 в 10:08

Е,какво се оказа,тъпаци.Човекът нямал спешен медицински проблем.Трябва наистина да сте много тъпи след като още не сте разбрали това и продължавате да да се пените.Той дори нямал медицински проблем(настанен е в бежански лагер).Две страници безсмислени коментари от истински идиоти и накрая пак никой не разбра ,че не вие определяте спешното състояние-ти му го казваш,ма оно ти не верва,щото е тъпо и няма възможност да се промени.

21.08 2015 в 01:32

Прочетох статията, споделих я и излязох към 21:30. В момента е 1:30 и вече всичко е наред, човекът е в бежански лагер. Ще пиша по-подробно.

20.08 2015 в 23:34

До балкански,
Мерзи се бацка коко си искаш!На кой му дреме?
И така като си тролиш за петара на ден спестявай се бате не се хàрчи да пишеш по сека новина.Излизаш от темата,излищну ий .Нали си на твърд надник. Че се изтощиш скоро даже ако сте на смени.
А в САЩ бацка,видял съм лично как емигранти от България,с напълно по джоба им медицинска застраховка осигуряват лечение на семейство и родители включително безплати лекарства и процедури. Тъй.
Надявай се да сте здрави иначе требе да палиш за Америка.

20.08 2015 в 23:27

Ми 14 брато преди няколко години Дянков източи 2 милиарда от НЗОК и не останаха пари. Какво очакваш всичко вече е на кредит въпреки, че сме си плащали сега плащаме и лихвите .. Боко заплаши, че ще уволнява министри ако искат пари. Ще се мре това е. Хем си плащаме, хем няма за нас, а тук се жалват за хора без осигуровки. В робски условия така се живее. Емигрирай и ДПС ще те заменят с турчин или ром.

20.08 2015 в 22:57

Заповядайте в коя да е травматология на окръжен град да видите какво и как се работи там. Иглите се дезинфекцират - стари и тъпи са, иглодържателите не могат да ги държат, докато се пробива кожата, за да се шие се въртят, изместват и пречат. Конците са само травматични. Стерилност няма. Има само нестерилни ръкавици в един до два размера и от най-евтините, късат се, докато си ги поставя някой с по-големи ръце. От медикаментите има само най-нужното, все патентирано преди 1970-та година: лидокаин и ваксина срещу тетанус. Ако се наложи да се ползва нещо друго, трябва да се иде до друг кабинет. Другото пък е само: урбазон, адреналин, мидазолам, хлофазолин, фурантрил, манитол, аналгин и още около 5-6 други медикамента. Няма еднократни кърпи за ръце, всички се бършат от хавлия или чаршаф, който не се сменя с дни. Има и йод, браунол кислородна вода и стерилни банки на изотоничен разтвор, за да се придава усещането, че нещо се прави. Няма стерилни марли. Дезинфектант за ръце няма всеки ден. Няма смяна на чаршафи, възглавници, одеалата са видели по 100 трупа всяко, перат се рядко.
Повече от половината пациенти не са здравно осигурени. Правят им се ЕКГ-та на технически остарели уреди, даващи непрекъснато дефекти. Няма охрана, редовно се вика полиция. Поне по два пъти на ден, понякога и по-често. Няма стетоскопи, който иска да си носи. Апаратите за кръвно са оръфани, не държат, не мерят правилно, изпускат въздух. Всеки работещ е с личното си облекло.
Та, въпросът е, като го доведат този човек и позаразят останалите, щото в България няма изолатор в Спешното, Ви питам какво от това?! Знаете ли колко много хора всеки ден се докарват в безпомощно състояние с психични заболявания. Те никога няма да си пазят раните и да си пият лекарствата.
Добре дошли в България - тук такива хора умират. Колкото по-малко се мъчат, толкова по-добре.
Ако това се случи на нас, се надявам, че ще има кой да се застъпи за нас и че ще сме здравно осигурени.
Това е резултатът от провежданата в България политика.