Първата къщичка за бездомни на "Градските номади" е готова (снимки)

Калоян Константинов 10 юни 2015 в 17:08 3954 4

Снимка OFFNews

Първата къщичка за бездомни на "Градски номади".

Първата къщичка за бездомни на Миа, Елеонор и Йоана от "Градски номади" вече е готова и може да бъде видяна в Княжеската градина (при Паметника на съветската армия) в София.

OFFNews се срещна с трите два дни преди това в понеделник, за да проследи процеса на работа по създаването на подвижния дом.

Хванахме ги тъкмо когато боядисват и доизкусуряват бъдещия дом на Боби, който ще бъде първият собственик на този нов вид домове.

Миа заяви, че не са ѝ измислили все още име, но може да я кръстят на притежателя ѝ, като ще изрисуват постройката с логото на "Градски номади" и "Щипка", които им помагат в инициативата.

"Изоставиха ни от „Destructive creation”, защото не харесахме първата версия на къщичката, не отговаряше на това, което бяхме показали. Вчера вечерта (бел.авт. - интервюто е взето в понеделник на 8 юни) в 22:00 часа ни го сервират това, закопаха ни жестоко", каза Миа, като добави, че за щастие на последвалата молба за помощ са се отзовали цял куп хора, които са работили от 23:00 часа до 09:00 часа на следващия ден.

Тя добави, че повече няма да имат доверие на "Destructive" и ще потърсят помощ за бъдещите къщички от друго място, като все повече хора се свързват с "Градски номади", за да предложат помощта си в изработката, сред които инженери и други професионалисти. С тях се е свързала дори и фирма от Русе, която им е предложила доставката на отпадъчни материали, които биха могли да бъдат рециклирани и използвани за бъдещите домове.

Къщичката има легло, което се отваря, дупки за въздух, шкафче за обувки, кукички за фенерче и самото фенерче за светлина през нощно време, както и други удобни свойства.

Постройката вече се намира в Княжеската градина, като дамите са получили разрешение от Дирекция "Сигурност" къде да я разположат. Тя се намира близо до химическа тоалетна в зона за видеонаблюдение, като не е близо до детските площадки, в случай че някой има проблем с това. 

Миа каза, че от полицията ги уверили, че засега къщичката няма нужда от регистрационна табела, а и тя не е предвидена да се движи из града постоянно като МПС, а има колелца в крайна нужда за придвижване, тъй като е доста тежка.

Момичетата планират на всеки 2 седмици да създават нова къщичка, като с времето и набрания опит това може да става по-бързо. Засега първата фаза на проекта не предвижда още подвижни домове, като от септември месец започва втората фаза с направата на новите постройки, които да осигурят жилище на няколко души през зимата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!