1/4 от бездомните в София са с висше образование

ОFFNews 20 август 2015 в 17:38 6003 4

Снимка БГНЕС

Приблизително 1/4 от хората без дом в столицата са завършили висше образование, сочи проучване на инициативата "Градски номади", която цели да насочи общественото внимание към бездомните и да им построи къщички, където да живеят, цитирани от БГНЕС.

Данните са за периода май-юни тази година, но финалната им обработка ще стане готова есента. 

Средностатистическият човек без дом е мъж между 50 и 60 г., който обикновено е работил през целия си живот, но семеен конфликт или измама с имот са го докарали до това положение.

Според две от главните отговорнички на инициативата - Миа Агова и Елеонор Генова, хората без дом са със силен характер и не се оплакват от тежкия си живот, като не обичат да просят. 

По данни на Националния статистически институт бездомните в България стават все повече. От института обаче смятат само тези, които имат документи за самоличност, които са изключително малък процент от цялата бройка на улицата, което прави реалната бройка значително по-голяма. 

"От фондация "Каритас" идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хил. души, а само в София - 100 хил. души, докато при "Мисия без граници", които от 4 г. организират безплатни кухни по две локации в столицата, само в центъра на града бездомните са 5 хил. души. Звучи плашещо", казва Мия.

Болшинството от тях искат да си намерят работа, за да се издържат, но не желаят да постъпят в общински приюти освен при особено тежки условия. Особено тежка за тях е липсата на бани, които да ползват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови