Без карантина и PCR тест за пристигащите българи в Белгия

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2021 в 17:44 637 0

Снимка pixabay

Белгия отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 7-дневна карантина за пристигащите от България, съобщиха от МВнР. 

От 31 май страната ни е определена за "оранжева зона", според класификацията на местните власти за разпространение на коронавируса.

За българските граждани остава задължителната предварителната онлайн регистрация чрез Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form).

Всички пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да го попълнят и изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си там. За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 ч. или ако престоят им в Белгия надвишава 48 часа. 

При правилно попълнен формуляр се получава SMS с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда, както и при влизане в страната. При невъзможност пътуващият да попълни електронен формуляр, може да се използва хартиена версия. Тя трябва да се попълни и подпише преди пристигането в Белгия.

Гражданите, които подлежат на тестване и карантина на база информацията във формуляра, ще бъдат уведомявани за това директно от белгийските здравни власти.

От МВнР предупреждават, че някои авиокомпании могат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.: +32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: + 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес consular.brussels@mfa.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови