Българските БТР-и най-сетне потеглиха към Украйна

OFFNews 02 февруари 2024 в 17:02 16662 12

БТР

Снимка Facebook/Тодор Тагарев

БТР-ите тръгват към Украйна

Шест месеца след одобреното споразумението между България и Украйна за изпращане на БТР-и в Киев, преодоляването на ветото на президента Румен Радев и окончателното приема на законопроекта за ратифициране на споразумението, бронирана транспортна техника най-сетни потегли към Украйна. 

Това стана ясно от публикувани снимки от министъра на обраната Тодор Тагарев във Фейсбук. 

"Операцията е в ход. Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР", написа той. Съгласно решението на Народното събрание България трябва да изпрати 100 БТР-а. 

Част от мотивите за предоставянето на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ бяха, че през последните 25 години поддръжката и съхранението на БТР-ите изисква значителни финансови разходи от бюджета.

Освен това техниката трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Национална служба "Жандармерия". Заради това голяма част от нея е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, но може да бъде сериозна подкрепа на Украйна.

През декември президентът наложи вето с мотив, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Тогава Радев посочи, че предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

"Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им", се посочва в позицията на държавния глава.

Само два дни бяха нужни, за да бъде отхвърлено ветото на Радев от парламентарната комисия по отбрана, а още два - и от Народното събрание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

12

Tsvyatko Kovachev

02.02 2024 в 20:37

... импичмънт !

1000

11

Tsvyatko Kovachev

02.02 2024 в 20:36

много са якички ... и какъв хубав цвят , как да се разделиш с такова богатство ? ...

2073

9

Johnny B Goode

02.02 2024 в 18:47

Аз бих оставил един от тези БТР-и и бих го паркирал пред президентството. За да може Резидента да се разхожда с него сред народните маси когато ходи да открива чешмички или пилони със знамена.
А, може и един за къносаната му вице-мисирка.

710

8

Д-р Мазникуров

02.02 2024 в 18:44

Абе дет'се вика за примамки да ги използуват срещу орките - те нали обичат да пуцат по шпертплатови HIMARS-и и танкове, (със севернокорейски снаряди) пак файда, че то иначе наистина за нищо не стават МТЛ-бета :)! Туй не попречва разбира се на нашите мерзавци-копейки да ореват орталъка... ама то е само щото са миролюбци хорицата, не за друго де ...

135

7

Far Rider

02.02 2024 в 18:35

Цитат: "може да бъде сериозна подкрепа на Украйна." Боядисани в синьо няма да се забелязват когато летят в небето. Дано стигнат преди да се разпаднат от ръждата! Показателно е поведението на пРезидента щом дори и тези кокошарници не иска да даде в помощ на Украйна!

400

6

демотиватор

02.02 2024 в 18:06

Машините не са "ъп ту дейт", да, но от не най- модерна картечница, както и от автомат ще предпазват, също от осколки от паднала наблизо мина, което е достатъчно при установилата се тактика на нападение на отделни опорни точки с десетина души и една- две леко бронирани машини.
Така че украинците ще имат определено полза, да не говорим че са царе на нестандартни, но ефикасни подобрения на стара техника.

3251

5

динозавър

02.02 2024 в 17:53

Зеленият чорап се е клел искрено във вярност към путин. Но формално (т.е. заблуждавайки народа) се е клел, че ще служи на народа си. Спирайки танковете за Украйна, той показва, че е достоен агент на вражеската държава русия.

11024

4

Комита

02.02 2024 в 17:44

Който помага навреме, помага два пъти. Въпреки закъснелия жест, дано тези ръждиви коруби, боядисани да се виждат и от космоса, помогнат някак на гордите украинци в битката срещу блатните вендоли!

Южна Корея е дарила на Украйна повече 155-милиметрови артилерийски снаряди, отколкото всички държави от ЕС, взети заедно. Ще рече човек, че войната се води някъде в Източна Азия и европейците не ги засяга.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки