Парламентът одобри изпращането на 100 БТР-а на Украйна

Кристина Минчева 21 юли 2023 в 17:59 2560 4

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване Проектът за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна

Депутатите одобриха предоставянето на 100 бронетранспортьора от резервите на МВР в подкрепа на Украйна. "За" гласуваха 148 депутати, а "против" 52-ма от политическите групи на БСП и "Възраждане". 

Проектът за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна е третата от десетте допълнителни точки, включени в дневния ред. Нейното разглеждане започна едва в 16:00 часа. 

Преди два дни парламентарната комисия по отбрана одобри България да предостави 100 бронетранспортьора от резервите на МВР в подкрепа на Украйна.

Тогава стана ясно, че МВР не е съгласно с това директно да се договаря с украинската страна за предаването на машините. От МО обясниха, че това е по-добрият вариант, защото процедурата при предаване би била по-кратка, а освен това МО няма в момента интерес към приемането на БТР-ите, защото не е бил предвиден щаб за тях.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обясни, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 млрд. лв. от България, която е част от държавите, помогнали най-малко на Украйна.

Около 35 държави са помогнали и продължават да помагат с военна техника.

От БСП поискаха министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната да се явят в пленарна зала, за да обяснят какво е състоянието на оръжията и каква компенсация ще получи България за сметка на даренията от Европейския механизъм за мир и дали двете министерства (МВР и МО) са намерили формата и начина БТР-ите да достигнат до Украйна.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че има писмени становища, внесени преди месец, с които депутатите могат да се запознаят, за да разберат какви са техническите спецификации и къде са разположени. 

Георги Свиленски от БСП отговори на Христо Гаджев, че проектът на решение и бил внесен на 13 юли, а Комисията по отбрана е заседавала на 19 юли. Според него остава неясно колко струва военната помощ и колко ще струва издръжката.

„С това решение можем да подарим на Украйна техника от Военноисторическия музей, оръдия от Слатина и Гео Милев“, коментира Свиленски.

Иван Мирчев от ПП-ДБ „препоръча“ на Свиленски „БСП да се качи на Бузлуджа и да изпратят летящата чиния, ако искат“.

„Вие можете да си обикаляте всички музеи в България, а летящата чиния направо си я дайте на Путин“, отговори още Мирчев.

„Г-н Мирчев, Вие сте толкова некомпетентен, че съжалявам, че Ви споменах името“,  каза разгневено Борислав Гуцанов от БСП.

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че музейните експонати са пробити и няма как да се използват, а когато бъде внесен проект за ратификация на международен договор между правителствата на България и Украйна за предоставянето на бронираната техника, ще се видят всички параметри на международния договор.

Андрей Чорбанов от ИТН попита дали БТР-ите не могат да се използват за тежкотоварни машини в условия и ситуации, в които трябва да се използва високопроходима техника, макар че му било ясно, че България ще изпрати военната помощ.

„Предлагам да окомплектоваме и мобилизираме всички млади украинци у нас. По правилата на войната те са дезертьори от фронта. Ние трябва да помогнем в защитата на Украйна, като изпратим тези хора на фронта“, каза Чорбанов.

Част от мотивите за предоставянето на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ са, че през последните 25 години подръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така въпросната техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Национална служба "Жандармерия". Поради тези причини голяма част от тази техника е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, но може да бъде сериозна подкрепа на Украйна.

Проектът на решение беше внесен от народните представители Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

22.07 2023 в 08:02

оркер, иди тогава да му се поклониш на резидента си. Вие с русоробските душици друго не можете и без това.
Интересен паралел има с изказването на някой си Иво Христов, че 80% от народа са дебили :)

606

3

order

22.07 2023 в 01:35

80 % от народа е против военна помощ за Укрия!!!


Бърз сондаж...
„Галъп интернешънъл болкан“, проведен между 14 и 19 юли.
На въпрос „Одобрявате ли или не одобрявате България да се включи по-активно в подпомагането на Украйна във войната чрез оръжия, боеприпаси и военна техника?“ 78,1 % отговарят, че не одобряват, а 20 % одобряват.“


....59,4 % не приемат мнението, че Радев защитава руски, а не български интерес, а 31,1 % го приемат.“

Е и кво излиза... Президента е прав и говори от името на 80% от народа...
Избран е директно от народа и е защитник на България и народа!!!

2099

2

Mateevk

21.07 2023 в 19:38

С такива нерези като тия от Възраждане, БСП и ИТН нищо не е лесно. А изказването на Чорбанов направо ме покърти. Кръгли простаци са това! Светът се бори за оцеляването си, а тия само субсидията от 1 лв. им в главата. Такова е нивото - като за магазин за 1 лв.

1135

1

единдвама

21.07 2023 в 18:26

Е добре де, колко пъти го гласуваха и приемеха? Това новина ли е?
Айде давайте им ги на клетите хора най-накрая!
И да се приключва.
Дайте им повече даже мадафака!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика