"Българската Коледа" дари апарати за слухов скрининг на 23 болници в страната

OFFNews 02 декември 2014 в 06:06 3881 0

Българската Коледа

Със събрани средства от "Българската Коледа" 2014 23 болници в страната получаха апарат за отоакустични емисии.

Това е портативен тестер за новородени деца за ранен слухов скрининг. Апаратът се използва за ранна диагностика на слуха на новородени и малки деца. Той е мобилен, лесен за употреба, а изследванията са напълно безболезнени.

Диагностиката с него дава бърза информация за проблеми в слуховия анализатор. С негова помощ, правейки ранна диагностика, ще бъде възможно навременно извършване на кохлеарна имплантация (оперативно лечение при пълна загуба на слуха) на деца с вродена глухота. Чрез импланта, детето с вродена глухота, ще може да се развива едновременно с връстниците си и да посещава редовно учебни занятия.

Това лечение се осъществява в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ” и Военномедицинска академия. Клиниките по УНГ в двете лечебни заведения, които се нуждаеха от съвременна апаратура за осъществяване на кохлеарна имплантация, също получиха дарения. 

Едно от тях е последен модел операционен микроскоп със стойка с електромагнетични спирачки. Оптиките на микроскопите са апохроматични, коригиращи аберациите и осигуряват перфектно цветоусещане, контраст и висока резолюция. Благодарение на уникалната стерео база на микроскопите е постигната перфектна дълбочина на фокуса, подпомагаща хирурга по време на операцията, съчетано с 2 независими и мощни светлинни LED източника. Микроскопите ще бъдат използвани за оперативни интервенции при деца с проблеми в областта на оториноларингологията:

при намален слух до пълна глухота – кохлеарни имплантации;
при остри отити - тимпанотомии и тимпаностомии;
при  травматични  перфорации – тимпанопластика
при вродени и придобити заболявания: при атрезия (вродена липса на външен слухов канал и тъпанчева мембрана) на външен слухов канал - възстановяване на канал и тъпанчева мембрана;
при хронични гнойни процеси - радикални трепанации на процесус мастоидеус и тимпаноосикулопластики (възстановяване на слухови костици и тъпанчева мембрана).

Днес държавният глава Росен Плевнелиев ще открие дванадесетото издание на инициативата

Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са като:

• Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС.

• Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв.

• Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка.

• Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.

Дарението може да бъде направено и с банкова карта директно на официалната интернет страница на президента.

Редът за кандидатстване за получаване на подкрепа от "Българската Коледа" е описана подробно в няколко стъпки на официалната страница на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови