В Смолян изследват слуха и зрението бебета и малки деца с апарати от „Българската Коледа“

OFFNews 01 декември 2014 в 16:01 5165 0

Изследват слуха и зрението бебета и малки деца с апарати от „Българската Коледа“

Два апарата за диагностика на слуха и зрението на бебета и малки деца получи болницата в Смолян. Апаратите са закупени, благодарение на събрани в рамките на миналогодишното издание на „Българската Коледа“ средства.

С новата апаратура слухът на бебетата може да бъде изследван 24 часа след раждането, като техниката може да се използва и при недоносени бебета, обясняват специалистите.

Уредът ще бъде изключително полезен в работата с новородени, с деца със слухови нарушения, тъй като при тях много трудно може да се извърши аудиометрия, тимперометрия. Бързо се изморяват и затова сме благодарни, че го има този апарат, заяви пред БНТ специалистът по УНГ в болницата в Смолян д-р Феликс Кабаков.

Всяка година в болницата има по 6-7 случая на пълна глухота при деца, но тя се открива, когато лекарите вече трудно могат да помогнат. Затова новият апарат е така необходим.

От болницата са планирали да провеждат и скринингови изследвания на деца в областта.

С другия доставен в болницата апарат, закупен с пари от „Българската Коледа“, вече се изследва зрението на малките пациенти.

Изследването не е стресиращо, а дори е забавно за децата, които само трябва да погледнат в едно човече. Специалистите могат да регистрират неща, които родителите не са забелязали – изкривяване на погледа, по-широка, по-тясна или мътна зеница. Апаратът дава много информация и така можем да коригираме нещата още в много малка възраст, посочи завеждащият очното отделение в МБАЛ-Смолян д-р Галя Драгнева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови