Българките в Сърбия ще могат да ползват фамилии с наши окончания

OFFNews 17 януари 2019 в 11:37 3259 1

Снимка Pixabay

Националното ни малцинство в Сърбия ще може да ползва женски фамилни имена според българския правопис, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Промяната идва след продължили две години преговори.

Принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат да използват изписване на женските фамилни имена и съгласно правилата на българския език и азбука с окончания на „-ова“, „-ева“ и „-ска“.

Досегашната практика бе женските фамилни имена на хората с българско самосъзнание в Сърбия да завършват на „-ов“, „-ев“ и „-ски“.

Посолството на Република България в Белград бе официално уведомено за промяната, въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление от 25 декември 2018 г. С него са дадени разпореждания на всички общински и градски администрации в Сърбия за практическото прилагане на възможността за изписване на женски фамилни съгласно правилата на българския език и азбука.

В допълнение, министър Бранко Ружич е приел предложението на българския посланик Радко Влайков Сърбия да проведе разяснителна кампания сред българското национално малцинство. Нейната цел е да популяризира възможността за именуване по правилата на българския език не само на новородени деца, но и за промени на настоящите женски фамилни имена, информира МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

17.01 2019 в 11:57

Голяма победа на дипломацията ни.Да се разплачеш.А в същото това време казват,че са уволнени към 1200 българи след като Прасчо закри тютюневата фабрика в Благоевград.Но за това нито дума от платената ни и гърболизка журналистика.