България ще представи плана за възстановяване и устойчивост през юли

OFFNews 17 юни 2021 в 19:54 1399 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Страната ни ще представи Плана за възстановяване и устойчивост пред ЕК през юли, заяви президента Румен Радев след конферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мерките за икономическо възстановяване от пандемията и миграцията бяха сред обсъжданите теми на разговора между лидери на държави членки и Мишел.

Радев призова европейските механизми за реагиране при кризи да бъдат укрепени и да се повиши устойчивостта на здравните системи. Той изрази и желанието на страната ни да дари ваксини на Северна Македония.

„България отделя специално внимание на външното измерение на миграцията като важен стълб на цялостния подход на ЕС в тази област“, отбеляза още държавният глава и приветства задълбочаването на сътрудничеството със страните от съседните на Европа региони.

Президентът посочи също така, че все още ЕС се нуждае и от план за реакция в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

„Необходимо е да бъдем подготвени и да имаме точни и ясни инструкции с какви ресурси и брой хора трябва да отговорим при евентуална такава ситуация“, каза още Румен Радев.

Актуалната ситуация в Източното Средиземноморие, отношенията на Европейския съюз с Русия и Турция, както и с Беларус, също бяха сред темите на разговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови