Архитекти искат вето на промените в ЗУТ: Има частни имоти на терени за улици, общината да плаща

Софиянци не трябва да плащат, край на частните улици, отговориха от ГЕРБ в СОС

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2021 в 16:12 2945 0

Камарата на архитектите в България иска президентът Румен Радев да наложи вето на приетите миналата седмица промени в Закона за устройството на територията. 

Огромна част от промените са недомислени, ще доведат до правен хаос, а някои от тях са противоконституционни и ще вкарат граждани и инвеститори в съседски войни, изтъкват от КАБ и посочват 11 примера за твърденията си. 

„В много от големите градове има възстановени частни имоти в територии, предвидени за улици. Те трябва да се отчуждят, но общините са много пасивни и разчитат на един вид доброволно-принудително даряване на тези части, за да се случат самите улици. Сега това на практика се вменява като задължение на гражданите, а не на общината. Тези текстове ще прехвърлят проблема при желаещите да строят, които ще са блокирани и ще трябва да издирват собственици на терени, попадащи в улиците, изтъкват архитекти. Това, според гилдията, може да е по силите на по-големи инвеститори, но ще смачка по-малкия бизнес и физическите лица, които искат да строят. 

КАБ не приема и кратките срокове за обжалване на общия устройствен план, както и стесняването на кръга от лица, които могат да го правят. Според одобрените нови редакции в ЗУТ общите устройствени планове ще се обжалват в 14-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“. Това е два пъти по-къс срок спрямо общото правило в ЗУТ за обжалване до 30 дни, когато съобщаването е извършено чрез ДВ. Право да обжалват пък имат само непосредствено засегнатите - имотите, в които е предвидено да се изгражда публична инфраструктура, или тези, за които се установяват ограничения на собствеността. "Това представлява драстично ограничаване на правото на обжалване и влиза в колизия и с Конституцията, и с вече постановени конституционни решения", изтъкват архитектите. 

Столичната община не бяга от ангажимента си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци трябва да понасят допълнителна финансова тежест, за да догонват амбициите на строителните предприемачи. Столична община ще продължи да отчуждава терени за улици и публична инфраструктура според възможностите на бюджета, ще продължава да създава среда за инвестиции, отговарящи на нуждите на постоянно нарастващото население на града ни, но промените в ЗУТ ни дават възможност да не допускаме появите на нови квартали в подвитошката яка или в софийското поле, докато не изградим необходимата за добро качество на живот инфраструктура, отговарят от групата на ГЕРБ в СОС. 

В текста на съветниците се казва още: 

Нормално е ние и строителните предприемачи и техните говорители да имаме различна гледна точка. Нашата задача е да гарантираме хармоничното развитие на града, а тяхната е да реализират възможно най-бързо и най-мащабно обекта си и да преминат на следващия. Единствената ни цел е да въведем повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху част от уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. 

Другата съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Тази промяна, освен че не касае малките инвеститори, напълно защитава интересите на хората, които купуват новите си домове в тези сгради и е напълно в духа на споделената отговорност, която всички ние имаме към града си. 

Получихме подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради само с ателиета, които след това се продават и ползват като жилища, заобикаляйки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. В последните години се появиха подобни примери, които макар и в съответствие със закона, създават изключително неблагоприятна среда за обитаване. С новите текстове изискванията за отстояния между сгради с ателиета се изравняват с тези за жилищата. И това ще помогне да се спре презастрояването в града. Същата цел има и затварянето на вратата в закона, която позволяваше в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. 

Много важен текст, който при налагане на вето на Закона, няма да влезе в сила, касае възможността на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. От този текст се нуждае не само София, а всяка община, за да има инструмента да поддържа реда в градската среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови