Археолози откриха параклис в подножието на връх Драгойна

OFFNews 31 юли 2018 в 07:50 5351 0

Археолози откриха параклис в подножието на връх Драгойна

Нови разкрития направиха археолози в подножието на мистичния връх Драгойна край село Драгойново, община Първомай.

Екип от студенти от Шуменския университет, с ръководител доц. д-р Иво Топалилов, които работят от началото на
лятото в местността Църквището, са открили параклис и пристройка, която все още е частично проучена, съобщава БНР, позовавайки се на БТА.

Обектът е многопластов, като най-ранни са останките от езическо светилище, посветено основно на тракийски конник от 3-4 век. Това, по думите на археолога се потвърждава от откритите на мястото 14 фрагментирани оброчни плочки, свързани както с Тракийския конник, така и със Зевс и с Хера. В края на 4-ти век светилището е било разрушено или от готите, които разбили източната римската армия край Хадрианопол и убили император Валенс, или като следствие от християнизацията на населението в Родопите в края на 4 век. За нашествието на гостите по тези места говорят и откритите специфични готски материали.

Археологическите проучвания от тази година показват, че откритият параклис не е бил единствената сграда, разположена върху заравнения скален масив в Църквището. Южно от нея е имало друга постройка частично проучена до момента, със стопански и други функции, а теренът около църквата е бил ограден с каменна стена. Според археолозите най-вероятно става въпрос за един от ранните християнски манастирски комплекси в Тракия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови