Ангелов от "Ало, Банов съм" нахлул при шефа си с: "Ще срутя всичко!" заради отхвърлени проекти и интереси над 80 млн. лева

Чакам моя служител да се появи на работа, да седнем и да поговорим, казва Кирил Гератлиев

OFFNews 01 февруари 2019 в 11:43 5851 5

Снимка bTV/Ладислав Цветков

"Ще срутя всичко!" С тези думи Ангел Ангелов от скандала "Ало, Банов съм" нахлул при шефа си - Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към Министерството на образованието и науката. За случката разказа самият Гератлиев пред bTV тази сутрин.

Предисторията

На заседание на комитета за наблюдение на 29 ноември 2018 г. негов член - Иво Костов, който присъства като представител на Съюза за стопанска инициатива, оповестява "непублична информация" за проекти. Тя е "много вътрешна и поверителна, с която другите дирекции, извън компетентната да работи с такава информация, не разполагаха".

Течът на информация от управляващия орган бил очевиден. След инцидента комитетът решавал какви мерки да предприеме срещу нов теч.

На 4 декември се случило нещо, което накарало Гератлиев да го свърже с Ангелов: "На 4 декември господин Ангелов нахлу в моя кабинет притеснен и използва заплахи към управляващия орган, към програмата, към агенцията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко".

Тогава Гератлиев подценил думите. Сега скандалът вече е извън агенцията.

Ангелов бил гневен заради отхвърлени проекти. "Очевидно са нарушени икономически интереси", коментира Гератлиев и посочи, че те "навярно са за над 80 млн. лева".

За предполагаемата връзка на Костов с Ангелов той казва: "Аз изразявам и съмнения, че той е свързан с господин Ангелов, ... навярно има и потенциален конфликт на интереси. Навярно тези лица са свързани по някакъв начин и очевидно боравят в синхрон".

Веднага след 4-и Гератлиев изолира Ангелов от управлението на проекти. "Измених заповедите, с които му бяха вменени задължения, включително го ограничихме и откъм информация." Последвали други заплахи, включително и за отправяне на сигнали срещу Гератлиев.

"Нямам притеснения, лично мен няма с какво да ме притиска", заяви той и увери, че не е притеснен и за агенцията: "В управляващия орган е изградена такава система, че всичко е контролира на няколко нива. Гарантирам за това, което което се е случило дотук и нямам притеснения относно управляващия орган", заяви Кирил Гератлиев.

Гератлиев информирал за случилото се разследващите органи и политическото ръководство на Министерството на образованието.

"Държа да подчертая, че управляващият орган и министерството не са укривали никаква информация. Ние сме споделили последователно на всеки етап всяка налична информация в управляващия орган."

Сигналът му - уверен е той - няма да е последният.

"Подадох сигнал, обмислям да подам и следващи сигнали. Извършвам много детайлна проверка в управляващия орган на всичко, което е правил Ангелов от септември 2016 г. до настоящия момент. Имаме доста събрана информация, но ще се върнем и по-назад", каза Гератлиев и уточни, че ще се провери работата на Ангелов в агенцията в много важен период за нея - юли-август 2017 до март-април, когато е приключило договарянето по много важни схеми в приоритетна ос 1 по оперативната програма. "Ще проверим всички негови действия и в този период."

"Ако проследим всички факти, очевидно срутването на оперативната програма, на агенцията и мен води до скандали, които няма как да предотвратя. Господин Ангелов очевидно използва подхода, които е използвал в друго ведомство, както виждаме, и в настоящия момент", каза Гератлиев, визирайки Министерството на културата.

Уволнение

"Не е лесно да уволниш държавен служител. Законът ги пази. Ако не спазиш процедурите, съдът може да го възстанови - отговори Гератлиев на въпроса защо при толкова проблеми Ангелов не е бил уволнен. - Притеснението му за евентуално уволнение от моя страна ескалира до заплахи, натиск, сигнали, какво ли не. Имам основание да го уволня, но това е плод на бъдещето. ... Ескалираха след въпросния комитет и действията, които предприех."

Гератлиев разказа подробно и за инцидента с автомобила му, оповестен вчера от зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

"Бях в командировка на 17-и и 18 януари. Върнах се късно вечерта от Брюксел, където бях на среща с колегите от Европейската комисия. На 18-и вечерта, когато отидох при автомобила ми, той беше с четири срязани гуми. Беше паркиран пред бл. 3 - Стопански факултет на Софийския университет. На 3-и срещу 4-и януари имаше подобен инцидент. Не подадох сигнал. Приех, че е случайно. Тогава беше спукана една гума - задна лява.

Очевидно се държи да бъда сплашен."

Гератлиев свързва инцидентите с поведението на Ангелов, "защото логически във времето се вижда, че всяко от действията, които предприемам, води до допълнителна ескалация при нас".

Ангелов е в отпуск по болест, стана ясно от думите на Гератлиев. "Най-малкото, което очаквам, е моят служител да се появи на работа и аз да седна да поговоря с него така, както говоря с вас. Той е в болничен", каза Гератлиев и призна, че не знае кога се връща подчиненият му. Можело след месец, можело след повече.

"Между другото, болничният е обичаен прийом, не е изолирано явление в управляващия орган. Очевидно когато настъпи периодът за атестация - в държавната администрация това е много тънък момент, всички изведнъж се разболяват", вметна Гератлиев и отново увери: "Не се страхувам, работя много прозрачно, нямам никакви притеснения, дори и да съм записан".

Контра

Ангел Ангелов изрази позицията си в писмо, в което пише, че Гератлиев „просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение".

Той отхвърля обвиненията за посегателството върху автомобила на Гератлиев.

Иво Костов пък заяви пред Нова тв, че хората, които разпространявали обвинения срещу него и Ангелов нямат абсолютно никакви доказателства.

Ангел Ангелов стъпва в МОН през септември 2016 г. Преди това е служител на Министерството на културата и отново работи с европроекти. Името му стана популярно покрай изтеклия чрез Елена Йончева (БСП) запис на разговор, свързан с ремонта на Ларгото, между министъра на културата Боил Банов и инвеститор, при който се уговаря избягването на плащане на неустойка от 700 хил. лева.

В МОН Ангелов е в отдел "Програмиране и договаряне" в дирекцията за проектите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Там го заварва Гератлиев, който е в системата на образованието от 2017 г., а от 2007 до 2013 г. ръководи управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Към 2017 г. дирекцията още е под шапката на МОН, след което се отделя в изпълнителна агенция и Ангелов е автоматично преназначен на 1 ноември 2016 г. като всички останали държавни служители.

Като експерт изпълнява качествено задълженията си - уверява Гератлиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

4

МБ

01.02 2019 в 18:03

Продължение на пост 3
„Сигналът му - уверен е той - няма да е последният.“Без УВЕРЕН. Ако е уверен , той самият, а не вие да го кажете.
„Гератлиев разказа подробно и за инцидента с автомобила му…“Не е ПОДРОБНО, сбито и накратко го е разказал, от цитата се вижда.
За А. Ангелов, в контрата накрая, макар и много накратко, подходът е безпристрастен, няма ги навеждащите думички (с едрия шрифт от по горе) в една или друга насока/прочетете пак и ще се уверите/. Както се казва – мерено с двоен аршин.
-----
Снощи и bTV се наведоха, но пред Боил Банов. Репортерката два пъти каза че бил КАТЕГОРИЧЕН. Не цитирам, но нещо от сорта на: Министър Банов бе категоричен, че съвестно е изпълнявал задълженията си…Категоричен е тона с който говори, и затова трябваше да каже: Министър Банов с категоричен тон заявява, че съвестно е изпълнявал задълженията си…
Жонгльорство и екуалибристика…с думи. Тц, тц…

11977

3

МБ

01.02 2019 в 17:50

С така написаното Офнюз взема страна – за Гератлиев и против Ангелов. Ето защо:
„За случката разказа самият Гератлиев пред bTV тази сутрин.“ Защо се набляга на САМИЯТ?! Не кой да е, а САМИЯТ Гератлиев разказа. Би могло и по неутрално: Гератлиев разказа за случката тази сутрин пред bTV.
„Тогава Гератлиев подценил думите. Сега скандалът вече е извън агенцията.“ Откъде знаете, че е ПОДЦЕНИЛ думите? От разказаното сте си съставили такова мнение, така излиза, и ни го внушавате на читателите натрапвате. Изразявате се така, все едно сте адвокат на Гератлиев. За да сте обективни би трябвало да цитирате Гератлиев или поне да беше написано:„Гератлиев КАЗВА, че е подценил думите…“
„Веднага след 4-и Гератлиев изолира Ангелов от управлението на проекти.“ Нема лабаво, ВЕДНАГА го изолира, не може така, това неговото не се търпи вече. Ако не вземате страна – без ВЕДНАГА: „След 4-и Гератлиев изолира Ангелов от управлението на проекти.

8931

1

AnderXale

01.02 2019 в 13:55

А мнението на Ангелов къде е?