Аламанов: Не всички осъзнават огромната заплаха от комуникационната война

Светослав Метанов 15 февруари 2024 в 17:25 16028 7

Любомир Аламанов.

Известният пиар специалист Любомир Аламанов е новият гост в подкаста на OFFNews "Информация срещу дезинформацията". С него разговаряхме за пропагандата и начините, по които тя прониква в българското общество.

Той коментира интервюто на американския журналист Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин, в което силният човек в Кремъл надълго и нашироко обясняваше как Украйна не трябва да съществува самостоятелно, тъй като в дълъг исторически период е била част от Руската империя и СССР.

По този повод Аламанов направи ироничен коментар.

"Ако се връщаме назад в историята със столетна давност, е добре и ние да си поискаме Волжка България, защото все пак се казва България. Тя си е изконна част от нашата страна. Патриотите ни, ако са истински патриоти, щяха да обявят протест, щяха да обявят война на Русия с искане Волжка България да се присъедини към България. Не разбирам защо не го правят, а и нали идваме от планините на Памир и Алтай - според мен трябва да си поискаме всичко от тук до Монголия. А като се има предвид и че страната ни някога е стигала до Будапеща, то направо да си вземем половин Евразия", каза експертът по комуникации.

Според Аламанов връщането назад към безумни исторически спорове, които би трябвало отдавна да са затворени, води единствено до войни и нещастие.

Той коментира и темата какво точно представлява свободата на словото.

"Много философи са работили по темата: "Що е то свобода на словото". Отдавна е приета концепцията, че абсолютът, тоест абсолютната свобода на словото, не е възможна когато тя нарушава правата на други хора. Измамата и лъжата не са свобода на словото. Клеветата не е свобода на слово, вербалното насилие не е свобода на словото. У нас прекалено бързо трябваше да преминем от потискането на свободата на словото по време на комунистическия режим и осъзнаването на отговорността, че тази свобода не трябва да се използва като зловещ инструмент, и дори оръжие, в локални и глобални конфликти", отбеляза специалистът.

Според Аламанов особено след началото на войната в Украйна, но също така и по-рано - с антивакс истериите, с лъжите срещу 5G технологиите и т. н., на практика се наблюдава една своеобразна комуникационна или информационна война срещу някои достижения на човечеството.

"Конкретно за България това е война срещу цивилизационния избор за това да сме част от западната демокрация", отбеляза той. 

Според него технологиите на социалните мрежи са променили хората и начина, по който те търсят и споделят информация. 

"Първоначалната еуфория - това е свободно място за споделяне на достижения и знание, отстъпи на мрачен пропаганден етап в социалните мрежи. При положение, че повечето големи библиотеки по света отвориха своите архиви, достъп до огромно и всеобхватно познание, продължават да се споделят фалшиви новини, измислици и глупости. Това е много тъжно и явно трябва да се вземат мерки", обясни Аламанов по повод законопроекта за "закон за дезинформацията", предложен от депутати от ПП и ДБ. 

По думите му страхът е основният фактор, благодарение на който пропагандните послания стават популярни.

"Хората, които са концентрирани върху идеята си да излъжат други хора, независимо дали е за да запазят влияние, да получат политическа власт, да всеят смут, да спечелят финансови изгоди и т. н., имат много прагматични и целенасочени мотиви. Те действат точно като организирана престъпна група от телефонни измамници. Много дълго бяхме подведени, че хората, които се хващат на фалшивите новини, не са подготвени, че не са учили достатъчно... Само донякъде това е така. Основният фактор е друг - основният фактор е, че тези хора ги е страх и че те изпитват несигурност от това, което се случва", коментира той.  

Аламанов коментира и това какво означава "другата гледна точка" и "имам право на мнение".

"Много се забавляваме със студентите, на които преподавам, с феномена "имам право на мнение". Питайте някой, който изрича тези думи, дали знае какво означават. Кога може да има лично мнение? Още Аристотел разделя фактите от личното възприятие и посочва, че това са понятия коренно различни и нямащи нищо общо. Личното мнение е лична емоция, възприятие на видимото. Лично мнение дали Земята е плоска, няма. Формално погледнато човек може да изказва мнение по изумително малко теми - дали харесва Левски или ЦСКА, дали харесва Ван Гог или Пикасо и т. н. Това е право на лично мнение. Но дали 2 плюс 2 е равно на 4 и дали Питагоровата теорема е вярна, там няма лично мнение. Има проверка на факти, както няма и алтернативност на факти", каза той.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

7

IvoIvo

14.03 2024 в 11:49

Отново ужасно прав!

-295

6

Vitorio

22.02 2024 в 18:19

Въглеродният диoксид в атмосферният микс е 0.04 процента!
В тази цифра се крие разковничето на всички нови политики, зелени сделки, зелени сертификати и "новото нормално", което е спектър, като цветовете на дъгата или като психическите разстройства!
А новите технологии спомагат обществените маси да биват приведени в овче състояние, в което всичко е черно и бяло, или си с овцете или си против тях, и няма средно положение!
бееееееее беее бееееееееееее

2099

5

Mateevk

17.02 2024 в 10:10

В момента в България дезинформация е всичко, онова, което зад патриотични лозунги и плоски мисли, се опитва да прикрие същинската цел - превръщането ни във васал на Путин. Нямам нужда от ПП-ДБ, ни от Галя от посолството, ни от Киро или Асен, за да разбера какво се крие под фуражката на Радев след такива изказвания като вчерашното за смъртта на Навални. В момента тече бясна дезинформационна кампания, която трябва да представи злото като добро, черното като бяло, лъжата като истина. Защото иначе всички ще видят, че Путин е гол.

345

4

Джендо Джедев

15.02 2024 в 23:19

Я, Младенчо бил жив! Аз го чаках да се появи под другите статии. ама той, като плъх, пъкна точно тук. Ама очаквах не да включи л@йномета по Киро, а да отвори приказка за "другата гледна точка". Или за тоя рефрен е отговорен друг от троловете? Примерно комсомолецът? :D

1199

3

Nevend12

15.02 2024 в 20:10

Добра статия!

-1650

2

ob1

15.02 2024 в 18:57

руслямец, скрий се, бре :)
Поне за 5мин можеш да изплюеш тоя руZки шнур!

-1695

1

Mladen Nikoloff

15.02 2024 в 18:29

В момента в България буквалната дефиниция на дезинформация е всичко, с което ПП-ДБ не са съгласни.
Да припомня, че преди да излязат записите Киро не знаеше какво ще излезе и лъжеше че има сигнали от службите за руска намеса, скалъпени компромати от Русия чрез Радев и Възраждане, а като излязоха записите Киро каза "А, да, това съм аз и заставам зад всяка дума"
 
X

Да помогнем на украинските деца!