Изслушват Светлозар Лазаров за инцидента в Лясковец

OFFNews 19 март 2014 в 07:39 4005 2

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов ще бъдат изслушани в комисията по вътрешна политика и обществен ред във връзка с инцидента в Лясковец.

"Ще настояваме за пълно разплитане на случая - до най-малката подробност, довела до тази трагична грешка, при която обществото беше заащите, но загина служител на специализираната полиция", каза вчера на брифинг депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той уточни, че ако резултатите от разследването го налагат, БСП ще настояват и за оставки.

По повод настояването на ГЕРБ за анкетна парламентарна комисия, която да разгледа фактите около акцията в Лясковец, Мерджанов заяви:

"Няма нищо лошо, но след като са назначени проверки по случая, след като има извършен преглед за всички онези дейности, които доведоха до тази тежка ситуация и едва тогава, ако се прецени, да бъде създадена парламентарна анкетна комисия."

Във вторник стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка заради инцидента. Служители от състава на ОСМВР-Велико Търново и РУП Горна Оряховица ще бъдат проверявани за неизпълнение на служебни задължения.

Прокуратурата ще проверява дали е имало бездействие и закононарушения както при издаване на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Петков, за когото било установено, че има един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, така и за действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните, се казва в съобщението.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка на издадените разрешителни за оръжие в цялата страна.

Стрелецът Петко Петков остава в болницата във Велико Търново под полицейско наблюдение. Окръжната прокуратура му повдигна обвинения за предумишлено убийство на баретата Емил Шарков, който загина при щурма на срещу дома на психично болния Петков.

При акцията Петков бе прострелян в корема, а според лекарите няма опасност за живота му. 

Състоянието на други трима ранени спецполицаи, които бяха простреляни при акцията, също се подобрява. Въпреки тежките огнестрелни рани по ръцете им, те могат да се възстановят напълно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!