Агенция по храните: Домашните консерви в Мизия са опасни

Има нужда от доброволци за почистването на домовете

OFFNews 08 август 2014 в 08:43 1501 0

Мизия под вода.

"Месата в хладилниците и домашните консерви в Мизия са компрометирани и трябва да бъдат унищожени. Нарушен е температурният режим за съхранението им, дори и бурканът да не е повреден".

Това обяви директорът на Регионалната дирекция по безопасност на храните във Враца Хрисим Павлов.

Около 27 обекта за търговия с храни са обиколени в град Мизия два пъти. Изземат се всички храни и се пренасочват към екарисажните коли. Магазините , рафтовете и всички точки на допир с храните трябва да бъдат измити и дезинфекцирани, за да получат обектите разрешителни за свободна търговия.

Павлов уточни, че процесът на извозване на труповете на умрелите животни в Мизия не е прекъсвал от 1 август. В самия град пораженията са най-сериозни - извозени са около 1400 птици, включително кокошки и пуйки, около 70 овце и кози, 24 свине, около 10 кучета.

"От днес започваме дезинфекция и дезинсекция със специализирана техника. Доста места са наводнени в Мизия. Нещата вървят доста нормално. Имам чувството, че Мизия има нужда от работна ръка.

Има възрастни хора, които няма да могат да си почистят сами, а механичното почистване и измиването на къщите е много важен фактор, предходящ дезинфекцията и дезинсекцията. Механичната обработка е задължителна и след това влизаме ние с нашите действия", коментира Хрисим Павлов.

Кандидатите за доброволци трябва да се обърнат към координационния щаб в града, за да бъдат придружени от специалист, тъй като за седмица под водата здравината на много от сградите е компрометирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови