АФИС: Софиянци предпочтитат да почиват през юли, а хората от провинцията - през август

Лятната почивка е недостъпна за почти половината от българското население

OFFNews Последна промяна на 01 август 2018 в 16:35 3914 2

Хората от София са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август.

Това показват данните от национално представително проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 20-25 юли 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Практически всеки четвърти българин (малко над 24%) планира да почива през това лято. 12 на сто са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.

Според данните на АФИС, нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60 на сто от имащите възможност. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи възнамеряващи да ползват ваканция. Едва 15 на сто имат намерение да предпочетат планината пред морето. Екскурзиите определено не са любим начин за разпускане – 6% имат намерение да направят такава в родината, а само 3 на сто декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.

Не са малко онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват - близо 14 на сто от запитаните (или един от всеки седем). Допитването регистрира и един нисък дял на българи (малко над 3%), които вече са използвали една своя ваканция през лятото и, освен това, имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона.

Най-голямата група са тези, които декларират, че няма да имат възможност да почиват това лято. Според данните на АФИС става въпрос за 46 от пълнолетното население.

Кои са почиващите и кои са непочиващите българи? 

Почиващият българин е в по-голяма степен: градски човек, с високо образование, и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Разрезът на данните показва интересна закономерност – хората от София са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август.

Хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение.

Тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Тоест повече от 70 на сто от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.

Сред заявилите намерение да почиват, 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.

Половината от респондентите твърдят, че планираният бюджет за почивката им е до 500 лв. Всеки пети нашенец ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% – между 750 и 1000 лв. По-заможните - готови да заделят повече от 1000 лв., са едва 14% от имащите намерения да почиват изобщо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

02.08 2018 в 08:57

А може българинът да е работохолик и да не обича да почива. Както бяха заключили, че обичал да си похапва от изследването, че повечето му пари отиват за храна. Такъв бил българинът - работохолик, с ниска производителност(търтей според Васо Велев), неопределен сексуално(според Дайнов), който мисли само как да се наяде.

11800

1

limlim

01.08 2018 в 18:18

Ако бай (1), цяло лято лющи под асмата ичкията с доматки, дето ги гледа жена му, и плющи белота с бай (2,3,4), и е респондент на тази анкета - около 10 души не са били никога на почивка...