Quantcast

Адв. Калин Ангелов: Време е за правна регулация на употребата на марихуана

Зорница Яхия Последна промяна на 27 март 2014 в 18:20 7736 11

Медицинската марихуана е легализирана в 10 държави в ЕС

"Страшно съм доволен от решението, защото в крайна сметка получихме точно това, което пожелахме от самото начало", сподели в интервю за OFFNews Калин Ангелов - адвокатът по делото на Марин Калчев за притежание на марихуана с медицинска цел.

Калин Ангелов е адвокат към Софийска адвокатска колегия и член на Движение Промена, което се стреми към промяна на възгледите и политиките относно наркотичните вещества в България.

Ангелов е активен участник в дискусията за декриминализирането на канабисa и също така представляваше Марин Калчев по делото за притежание на марихуана с лечебна цел.

Съдът в Ловеч оправда Марин Калчев за притежанието на две растения марихуана, които е ползвал за облекчение на симптомите от множествена склероза. Употребата на марихуана като болкоуспокояващо и лечебно средство се практикува в множество страни, десет от които са в ЕС.

Първата оправдателна присъда у нас за отглеждане на марихуана "при всички положения е много сериозна стъпка, защото български съд призна присъствието на такъв момент", подчерта адвокат Ангелов. 

Като един от решаващите фактори относно присъдата той отбеляза количеството коноп - две растения, което показва, че отглеждането е било изцяло за лична употреба.

Защитникът заяви, че е доволен от изхода на делото - както за клиента си, така и заради осъзнаването, че съществуват случаи, в които канабисът се използва по медицински предназначения.

Той посочи, че делото е изключение и все още не дава яснота за бъдещи мерки за легализирането на марихуаната, но този случай е първа стъпка към разбирането, че лечебната марихуана трябва да се регулира:

"Оттук нататък се надявам не да имаме нови дела с изключения, защото в крайна сметка това, което се случва в Ловеч, е едно изключение, а просто да седнат и да го регулират. Не можем да си затваряме очите."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2014 в 16:47

Че след като забраниха тутуна, сега че требе мирихуяна да пушим у заведенията!

28.03 2014 в 14:38

"Бърдоквата", ти май нещо не си в час. Тези които движат търговията нямат НИКАКЪВ интерес да се легализира. Нали ще трябва да плащат данъци и парите от контрабандата няма да пълнят партийните касички и на леви, и на десни. Помисли преди да се изцепваш така.

28.03 2014 в 12:11

Всичко, което помага за здравето на хората не трябва да бъде забранено. Да на канабиса за медицински цели.

28.03 2014 в 11:19

Сега ще се разбере кой движи търговията с наркотици в България. Само следете най-яростните защитници на легализирането на конопа. И още нещо, ама направо смешно. В света ще забранят навсякъде цигарите, пък ще разрешат тревата. Как ви се струва това като опорна точка. Намирисва отвсякъде.

28.03 2014 в 10:12

o_sando, виждам, че и твоето мислене е закотвено някъде около първия кръстоносен поход. Съжалявам, че използваш почти безкрайния източник на информация само за мастурбация и писане на неадекватни коментари. От друга страна, ако такива като теб защитават забраната, имаме огромен шанс да победим. Ще падна на твоето ниво, за да ме разбереш: тъп си, човече.

28.03 2014 в 09:48

Хубаво,че е спечелена една битка.Но борбата ще е жестока.
За пример ще дам,че тази нощ полицай от 4 районно са задържали около 10 души,заради намерен в близост фас.
Отчитат без мислена дейност.

28.03 2014 в 09:09

"...... ти, да видиш на козаките бичовете..."

Много са силни срещу жени, гледах видеото и се чудех как смогват десетина казаци с камшици да се оправят с три жени? С голям зор успяха да надделеят.
Между другото, надявам се и паметта им да е така силна, както е крепка десницата им, та да помнят какъв са го яли от българската армия в Добруджа през Първата Световна! ;)

27.03 2014 в 22:31

тютюнопушенето и алкохолизма - два огромни бича за човешкото здраве, хахахахахахахахахахахахахахахахаха

... ти, да видиш на козаките бичовете...
хахахахахахахахахахахахахахахаха

... ше има да садиш мери джейн като кур на подскоци... хахахахахахахахахахахахаха

27.03 2014 в 21:48

Няма нито една рационална причина марихуаната да е незаконна. Особено ако пречупим проблема през призмата на тютюнопушенето и алкохолизма - два огромни бича за човешкото здраве, които са напълно легални. Всеки аргумент за поддържане на тази абсурдна забрана произлиза само и единствено от предразсъдъци и Средновековно мислене. Науката отдавна е казала, че марихуаната има много приложения. Фармацевтичната индустрия на всяка страна, в която тя е незаконна, страда. Страдат и хората, чиито болести може би са лечими с канабис. Безумие е този закон да продължава да действа в този му вид. Единственото, което се иска всъщност, е конопът и конопеният храст да бъдат премахнати от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Тва е. Нищо повече.

27.03 2014 в 21:39

Ами мафията, която държи и лафките имат полза от това да е забранена, за да могат да продават на ултра високи цени, където е декриминализирана тревата, цените са много по-ниски от тук!