Адв. Калин Ангелов: Време е за правна регулация на употребата на марихуана

Зорница Яхия 27 март 2014 в 18:20 9115 11

Медицинската марихуана е легализирана в 10 държави в ЕС

"Страшно съм доволен от решението, защото в крайна сметка получихме точно това, което пожелахме от самото начало", сподели в интервю за OFFNews Калин Ангелов - адвокатът по делото на Марин Калчев за притежание на марихуана с медицинска цел.

Калин Ангелов е адвокат към Софийска адвокатска колегия и член на Движение Промена, което се стреми към промяна на възгледите и политиките относно наркотичните вещества в България.

Ангелов е активен участник в дискусията за декриминализирането на канабисa и също така представляваше Марин Калчев по делото за притежание на марихуана с лечебна цел.

Съдът в Ловеч оправда Марин Калчев за притежанието на две растения марихуана, които е ползвал за облекчение на симптомите от множествена склероза. Употребата на марихуана като болкоуспокояващо и лечебно средство се практикува в множество страни, десет от които са в ЕС.

Първата оправдателна присъда у нас за отглеждане на марихуана "при всички положения е много сериозна стъпка, защото български съд призна присъствието на такъв момент", подчерта адвокат Ангелов. 

Като един от решаващите фактори относно присъдата той отбеляза количеството коноп - две растения, което показва, че отглеждането е било изцяло за лична употреба.

Защитникът заяви, че е доволен от изхода на делото - както за клиента си, така и заради осъзнаването, че съществуват случаи, в които канабисът се използва по медицински предназначения.

Той посочи, че делото е изключение и все още не дава яснота за бъдещи мерки за легализирането на марихуаната, но този случай е първа стъпка към разбирането, че лечебната марихуана трябва да се регулира:

"Оттук нататък се надявам не да имаме нови дела с изключения, защото в крайна сметка това, което се случва в Ловеч, е едно изключение, а просто да седнат и да го регулират. Не можем да си затваряме очите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша