Първа оправдателна присъда у нас за отглеждане на марихуана

OFFNews Последна промяна на 26 март 2014 в 21:19 25684 7

Снимка sxc.hu

Районният съд в Ловеч днес оправда болен от множествена склероза мъж, който засадил и отгледал две растения коноп.

Марин Калчев бе изправен пред Темида за притежаването и отглеждането на две растения коноп, с които намалявал симптомите на болестта си.

На 12 февруари 2014 г. Ловешкият районен съд назначи тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението с домашноотглежданите конопени растения.

В експертизата се посочва, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване.

Медицинската експертиза и фактът, че Марин е отглеждал само две растения, помогна съдът да постанови оправдателна присъда, съобщава БНТ. Марин отглеждал марихуаната в две саксии.

Как се отглежда марихуана изцяло съм се запознал от интернет - от “колеги” с диагнози, които също употребяват и отглеждат, споделя той.

Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление, заяви неврологът доц. Иво Райчев.

Съдия Галя Маринова обяви: “Признава Марин Калчев от Ловеч за невиновен за това, че отглеждал два броя растения от рода на конопа. Тъй като е извършил деянието при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.”

Това е първата оправдателна присъда в България за отглеждане на марихуана, посочват от информационния портал „Medical marijuana”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 12:33

@Vania: Теб мъжа ти те бие всяка вечер сигурно след 5тата мастика. Жал ми е за теб Ванче. Дано не ти се случи да се разболееш от МС ...но както и да е ти вече си в АДА...

27.03 2014 в 12:29

Ванче , пий си ракията и не ни мисли нас , наркоманите...

27.03 2014 в 10:36

До Ваня - а ти си невежа. Моля те, обраовай се малко по въпроса преди да ставаш смешна с подобни изказвания.
Все повече авторитетни научни организации излизат от покрова на страха и застават зад използването на канабис в борбата с дълга редица заболявания. Въпрос на време е да се вдигне безумното табу от този факт.
Дано след това започне да се говори и за безбройните други приложения на тази уникална земеделска култура, като започнем с производството на хартия и био-пластмаси и горива, минем през хранителните свойства на семената и стигнем до изчистването на радиация и тежки метали от почвата.

27.03 2014 в 10:30

До Vania. След като и Вие сте го прочели... Добре дошла в света на наркоманите :)

27.03 2014 в 01:00

е да, човек явно трябва да е на умиране, за да спрат да му се месят какво прави у дома си.

26.03 2014 в 22:26

НОРМАЛНО ЛИ Е ЗА ДВА СТРЪКА СЪД . То крадци и престъпници не се съдят, но за растение,което дори не е вредно, защото в семето няма упойващи елементи, а дори е лековито.

26.03 2014 в 21:54

Жалко, че нашето не е прецедентно право. Тая съдийка можеше да се запише в историята.

Колкото до подписите... сега ще видиш какво ще стане с 570 000 за референдума...
Искам да кажа, че с подписи нищо не става вече в милата ни рОдина.